Υποχωρεί το ευρώ

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 06:19

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών αναφορικά με τη δυνατότητα της Ιρλανδίας να κερδίσει τη στήριξη για τον προϋπολογισμό της, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στις Ελλάδα, η οποία περιόρισε τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 11 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από τη σημερινή άφιξη του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, στο Δουβλίνο, προκειμένου να ελέγξει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιρλανδίας. Επίσης το ευρώ κινήθηκε πτωτικά καθώς η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να συνεχίσουν να κατέχουν ιρλανδικό χρέος, έναντι των γερμανικών ομολόγων, υπερδιπλασιάστηκε τους τρεις τελευταίους μήνες.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3953 ανά δολάριο στις 12:31 μ.μ. στο Τόκιο από 1,4032 που ήταν την εβδομάδα που πέρασε στη Νέα Υόρκη, μετά την άνοδό του στο 1,4282 στις 4 Νοεμβρίου, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου. Το νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 της Ευρωζώνης, υποχώρησε στα 113,28 ανά γιέν από 114,03 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 81,18 γιέν από 81,26 γιέν.

Στο 1,0114 ανά δολάριο ΗΠΑ διαμορφώθηκε το δολάριο της Αυστραλίας από το 1,0159 στις 5 Νοεμβρίου, όταν αναρριχήθηκε στο 1,0183, τα υψηλότερα επίπεδα από την άρση του ελέγχου συναλλάγματος το 1983.

Ο Ολι Ρεν θα βρίσκεται στο Δουβλίνο για δύο ημέρες μετά την εκπόνηση του σχεδίου προϋπολογισμού της ιρλανδικής κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε για μείωση των δαπανών και αύξηση τω φόρων έως 6 δισ. ευρώ το 2011. Ο κ. Ρεν θα παραχωρήσει σήμερα στις 8 μ.μ. στο Δουβλίνο συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Μπράϊαν Λένιχαν.

Τα spreads μεταξύ των ιρλανδικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκαν κατά 521 μονάδες βάσης στις 5 Νοεμβρίου από 237 μονάδες στις 6 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα οι υποψήφιοι που στήριξε το ΠΑΣΟΚ αποσπούν όπως μετέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, 13 περιφέρειες, σε μία ψηφοφορία την οποία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε τεστ στήριξης στην κυβέρνησή του μετά τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, προκειμένου να εξασφαλίσει πακέτο στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις άλλες πέντε περιφέρειας της χώρας στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρακαδά, επικεφαλής της εταιρείας Singularlogic SA που έχει αναλάβει την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα