Περικοπές δαπανών, όχι μειώσεις μισθών-συντάξεων

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 15:06
UPD:20:31

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία αρχείου).

Περικοπές δημοσίων δαπανών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τηλεοπτική του συνέντευξή στο CNN, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, εκτός αυτών για τους οποίους η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του μνημονίου, «όπως μια μικρή αύξηση στο ΦΠΑ».

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει όμως έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών και εξετάζουμε σειρά εξ'αυτών, θα δούμε όμως τι θα γίνει ακριβώς μετά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κληθείς να σχολιάσει εκτίμηση της «Μorgan Stanley» ότι θα παραμείνουμε στο χρηματοδοτικό «άρμα» της τρόικας για περισσότερο χρόνο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει βάλει και πρόσθεσε ότι είναι υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφόσον τους τηρούμε. Για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε θα μπορεί να φέρει σε δυσκολία τους στόχους μας δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει, ωστόσο επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αναπλήρωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, όσο και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Αντλήθηκαν 390 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία ΕΓΔ

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο άντλησε σήμερα συνολικό ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) διάρκειας 26 εβδομάδων, καταβάλλοντας υψηλότερο κόστος κατά 28 μονάδες βάσης σε σχέση με την έκδοση του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,82% από 4,54% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση.

Κατά τη σημερινή δημοπρασία, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,544 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, στις 12 μ.μ.

Όπως διευκρινίζει ο ΟΔΔΗΧ, δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην δημοπρασία ανήλθε στο ένα τρίτο περίπου.

ΝΔ: Τεράστιο το κόστος από τα εκβιαστικά διλήμματα του Πρωθυπουργού

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στον Πρωθυπουργό για το υψηλό, όπως υποστηρίζει, κόστος δανεισμού επέρριψε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το βουλευτή, η απόδοση της δημοπρασίας αποτυπώνει το «τεράστιο κόστος που είχαν για την χώρα και την οικονομία τα θολά και εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα του κ. Πρωθυπουργού και οι άστοχες αναφορές του κ. Πάγκαλου περί ''αναδιάρθρωσης του χρέους''».

«Η σημερινή απόδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ανήλθε στο 4,82%, η οποία είναι υψηλότερη της αντίστοιχης έκδοσης του Οκτωβρίου (4,54%) και της τελευταίας πριν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης (4,55%), και σημαντικά υψηλότερη αυτής στις αρχές του έτους (1,38%), και της αντίστοιχης του Οκτωβρίου του 2009 (0,59%)», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Κατηγορεί ακόμη τον κ. Παπανδρέου ότι το υψηλό κόστος δανεισμού, είναι απόρροια των πράξεων και των παραλείψεών του, καθιστώντας «ακόμη πιο επώδυνες τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκοιμίσει το λαό

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκοιμίσει το λαό μπροστά στα χειρότερα που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ψεύδεται καθώς ισχυρίζεται ότι δεν θα θίξει μισθωτούς και συνταξιούχους», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι νέες δραστικές περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία και τους άλλους οργανισμούς, οι νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ και το πετρέλαιο θέρμανσης, το τεράστιο κρατικό χρέος προς το ΙΚΑ, θα φέρουν νέα βάρη στο λαό, νέες περικοπές στις συντάξεις. Ταυτόχρονα η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ανεργία που θεριεύει και η γενίκευση της μερικής - ελαστικής εργασίας, οδηγούν πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης».

Όπως υποστήριξε, «η λαϊκή απάντηση στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας, με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, είναι: Αγωνιστική, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ του ΚΚΕ».

ΣΥΡΙΖΑ: Μετεκλογικό βατερλό των επιλογών κυβέρνησης - τρόικας

Για «βατερλό των επιλογών κυβέρνησης - τρόικας αλλά και των αλλοπρόσαλλων, κωμικοτραγικών εκλογικών μεθοδεύσεων του Γ. Παπανδρέου», το οποίο, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνεται από τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων στη σημερινή έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων, δύο μέρες μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, αν σε αυτήν την άνοδο των επιτοκίων της σημερινής έκδοσης των εξάμηνων γραμματίων, προστεθούν τα νέα στοιχεία για τον πανύψηλο πληθωρισμό και την κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, «αποτυπώνεται μια εικόνα απόλυτου αδιεξόδου και καταβύθισης της οικονομίας σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση και λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων».

«Αυτήν την ώρα η Αριστερά στο σύνολό της οφείλει να αφουγκρασθεί το μήνυμα των εκλογών και με τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεών της να συμβάλει σε ένα μεγάλο, ενωτικό λαϊκό ρεύμα και κίνημα για να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, να ηττηθεί το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό, να απεμπλακεί η χώρα από την τρόικα και το μνημόνιο και να προχωρήσει σε μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική ανορθωτική πορεία», τόνισε καταλήγοντας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα