Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου ο Χ. Καστανίδης

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 14:56
UPD:20:19

«Υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013 μείωσης του ελλείμματος ... Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση...», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

A- A A+

Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων όρων του μνημονίου ετάχθη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, εκτιμώντας ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει ενδεχομένως να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο.

«Υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013 μείωσης του ελλείμματος ... Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση... Όσο λοιπόν πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε», παρατήρησε ο κ. Καστανίδης σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Με αφορμή το υψηλό ποσοστό αποχής στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως αυτό εξηγείται μόνο με την εκδήλωση αμφισβήτησης ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού συστήματος προς το πολιτικό σύστημα. «Είναι προφανές ότι ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει πολλά ερωτήματα... ο ελληνικός λαός αισθάνεται πως αναλαμβάνει υπέρμετρα βάρη στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση , άρα ... οι πολίτες δικαίως ή αδίκως λένε ότι επιβαρυνόμαστε και δεν θέλουμε άλλη τέτοια επιβάρυνση», δήλωσε για το μήνυμα της κάλπης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί τι ακριβώς πρέπει να κάνει «για να αντιστοιχηθούμε προς το μήνυμα που μας στέλνουν οι εκλογείς».

«Εγώ λοιπόν είμαι της γνώμης ότι από την πλευρά της κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι «ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως πρώτα από όλα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ ποιων πραγμάτων συγκρίνουμε. «Αν λοιπόν», εξήγησε, «συγκρίνει κανείς μεταξύ αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής είναι καλύτερο από εκείνο του 2006 και του 2000». «Εάν συγκρίνει κανείς με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, τότε -επεσήμανε- γνωρίζουμε ιστορικά ... ότι ποτέ δεν αντιστοιχούσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών».

Nέες βολές από ΝΔ

Νέες βολές κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης για το μνημόνιο.

«Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνονται να παραδεχθούν ότι χρειάζεται “επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου”. Δηλαδή, ομολογούν ότι το Μνημόνιο, που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, οδηγεί τη χώρα μας σε δραματικά αδιέξοδα. Και γι΄ αυτό ομιλούν για αλλαγή των όρων» σημείωσε.

Επισήμανε πως «έχει προηγηθεί, βεβαίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη διακαναλική του συνέντευξη αναφέρθηκε σε “επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου”».

«Όταν, λοιπόν, η ίδια η κυβέρνηση -έστω και αργοπορημένα- διαπιστώνει τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου, γιατί κατηγορεί τη Ν.Δ., που ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα για την καταδίκη αυτής της πολιτικής και για την ανάγκη να αλλάξουμε αμέσως πορεία; Σε κάθε περίπτωση, το σωστό μήνυμα εστάλη από τον Ελληνικό λαό και η κυβέρνηση έχει καθήκον να το καταλάβει και να αλλάξει αμέσως πολιτική» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή