Κέρδη σημειώνει ο χρυσός

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 06:51

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός εν μέσω εικασιών ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να δυσκολευτούν να πληρώσουν το χρέος τους, το οποίο αύξησε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως εναλλακτική των νομισμάτων επένδυση.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,25 φθάνοντας στο 1,395,20 δολ. η ουγγιά στις 12:24 μ.μ. στη Σεούλ. Το μέταλλο χθες άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών φθάνοντας στα 1.424,60 δολ. η ουγγιά εν μέσω ανησυχιών ότι η Ιρλανδία και η Ελλάδα θα έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους κατόχους ομολόγων, και ότι η μείωση των δαπανών θα βλάψει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Νωρίτερα φέτος, ο χρυσός σημείωνε άνοδο εν μέσω ανησυχιών ότι Ελλάδα ενδέχεται να πτωχεύσει.

Ο Dollar Index, που μετρά τη δυναμική του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων, υποχώρησε 1,1% από την 1η Οκτωβρίου, ενώ ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 6,6%. Συνήθως οι ράβδοι χρυσού ακολουθούν αντίθετη πορεία από το αμερικανικό δολάριο. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει φέτος άνοδο 27%, οδεύοντας για δέκατο συνεχόμενο έτος ανόδου.

Οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν και να τονώσουν τις οικονομίες τους, ωθώντας έτσι την αξία των νομισμάτων χαμηλότερα. Την εβδομάδα που πέρασε η Federal Reserve των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον ομόλογα έως και τον Ιούνιο αξίας 600 δισ. δολαρίων.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,1% φθάνοντας στα 1.394,40 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) μετά την χθεσινή αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 1.424,30 δολαρίων.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 27,1362 δολ. η ουγγιά. Χθες το λευκό μέταλλο υποχώρησε έως 4,5% μετά την αναρρίχησή του στα 29,36 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1980, μετά την αύξηση του ποσού κατάθεσης για τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων του μετάλλου από το CME Group Inc. του Comex.

Το χαμηλότερο ποσόν μετρητών που πρέπει να καταθέσουν οι διαπραγματευτές όταν δανείζονται από χρηματιστές για τη συναλλαγή συμβολαίων ασημιού θα αυξηθεί στα 6.500 δολ. ανά συμβόλαιo από 5.000 δολ. για τα μέλη του χρηματιστηρίου, δήλωσε ο Μάϊκλ Σορ, ένας από τους εκπροσώπους του χρηματιστηρίου του Σικάγου.

Η τιμή σποτ για το παλλάδιο υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 687 δολ. η ουγγιά, ενώ η τιμή της πλατίνας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.759,25 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα