ΠΣΕ: «Χειρόφρενο εξαγωγών το Σεπτέμβριο»

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 13:56

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εξαγωγές του Σεπτεμβρίου, οπότε και σημειώθηκαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των μεταφορέων, επιβεβαιώνουν πλήρως της εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για τις συνέπειες των αποκλεισμών των δρόμων του εμπορίου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΑ.

Συγκεκριμένα, προκύπτει σημαντική μείωση κατά 9,6%, που ανέκοψε την ανοδική τάση του Αυγούστου, οπότε και η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε αυξηθεί κατά 18,7%. Η ποσοστιαία υποχώρηση του Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του έτους, μετά την πτώση 14% του περασμένου Φεβρουαρίου και αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τη λογική των «μονών-ζυγών» που ακολουθούν από μήνα σε μήνα οι ελληνικές εξαγωγές, τονίζει ο ΠΣΑ.

H πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.

«Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης έρευνας από Ειδική Ομάδα Εργασίας, έμπειρων ερευνητών του εξωτερικού εμπορίου, προκειμένου να δημιουργηθούν και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις διατήρησης αυξητικών ρυθμών στις ελληνικές εξαγωγές», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Όπως σημείωσε, «ο ΠΣΕ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, επικαιροποιεί άμεσα τον γεωγραφικό χάρτη των εξαγωγών και αναλύει την πορεία τους ανά προϊοντικό κλάδο, ώστε να αναδείξει τις επόμενες ημέρες το φετινό “παράδοξο” του εξωτερικού εμπορίου της χώρας».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η αξία των εξαγωγών το Σεπτέμβριο του 2010 μειώθηκε κατά 9,6%, σε σχέση με πέρυσι, στα 1.175,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 30,1% σε 3.251,8 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, αν τα στοιχεία της εκτίμησης προστεθούν στα στοιχεία του οκταμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι εξαγωγές στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 εμφανίζονται αυξημένες κατά μόλις 2% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009, στα 10.996 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 22,3% σε 28.841 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα