Alpha Bank: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες

Στο 4,7% θα διαμορφωθεί το 2010
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 16:18

Επιβράδυνση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες προβλέπουν οι αναλυτές της Alpha Bank στην εβδομαδιαία παρουσίαση των εκτιμήσεών τους για την ελληνική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχισθεί στους επόμενους μήνες, καθώς λήγει η επίπτωση των μεγάλων αυξήσεων στην έμμεση φορολογία που συνέβαλαν στην άνοδό του.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 5,2% από 5,6% που ήταν το Σεπτέμβριο, ενώ μειώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός στο 3,5% από 3,6%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,7% το 2010 και γύρω στο 1,8% το 2011.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι η πτώση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας διαμορφώθηκε στο 8,3% το Σεπτέμβριο, καθώς η παραγωγική δραστηριότητα και οι εξαγωγές επηρεάστηκαν αρνητικά από την απεργία των φορτηγών αυτοκινήτων. Στο εννεάμηνο του 2010 η πτώση της παραγωγής ανήλθε στο 5,3%, έναντι 12,2% στο εννεάμηνο του 2009.

Στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται βελτίωση της δραστηριότητας στη βιομηχανία, όπως προκύπτει και από την άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών των μεταποιητικών επιχειρήσεων και από την αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών από το εξωτερικό (εννεάμηνο 2010:+27,3% σε ετήσια βάση).

Αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα, οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρουν ότι συνεχίσθηκε τον Αύγουστο του 2010 η πτώση του όγκου των εκδοθεισών αδειών νέων οικοδομών κατά 24,8% σε ετήσια βάση, ενώ στο οκτάμηνο του 2010 η οικοδομική δραστηριότητα (με βάση τις άδειες οικοδομών) μειώθηκε κατά 28,5%.

Σημειώθηκε, εξάλλου, περαιτέρω μείωση του λόγου τιμών κατοικιών/ ενοικίων, γεγονός που κυρίως αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών, ενώ τα ενοίκια δεν έχουν ακόμη αρχίσει να υποχωρούν αν και ο ρυθμός αύξησής τους συνεχίζει να επιβραδύνεται.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα