Ξεκίνησε η Σύνοδος του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού

Στην ιαπωνική πόλη Γιοκοχάμα
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010 09:36
UPD:13:22

Η σύνοδος θα ολοκληρώσει τις εργασίες της το απόγευμα της Κυριακής.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού (Apec) κήρυξε σήμερα στη Γιοκοχάμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν. Η σύνοδος θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται παρουσία αντιπροσωπειών από 21 οικονομίες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Το «παρών» στις εργασίες της διάσκεψης δίνουν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, οι οποίοι έφθασαν στην ιαπωνική πόλη μετά τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της Ομάδος G20 στη Σεούλ.

Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της συνόδου είναι η φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών ανάμεσα στις χώρες των δύο ακτών του Ειρηνικού.

Υπέρ της ανάδειξης της Ιαπωνίας σε μόνιμο μέλος του ΣΑ/ΟΗΕ ο Μπ. Ομπάμα

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ιαπωνία αποτελεί «μοντέλο» της χώρας που θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ναότο Καν να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο εξάμηνο του 2011 τονίζοντας ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ιαπωνική ασφάλεια είναι «απαρασάλευτη».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, Ο Ομπάμα ανέφερε ότι ο Καν τον ενημέρωσε σχετικά με τις κινήσεις της Ιαπωνίας ώστε να γίνει μέλος της πρωτοβουλίας «ελεύθερου εμπορίου» Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership , TPP) και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της Ουάσινγκτον και του Τόκιο θα συνεργαστούν.

Οι ΗΠΑ θέλουν η Ιαπωνία να ενταχθεί την πρωτοβουλία, όμως ο Καν αντιμετωπίζει κατακραυγή από αρκετούς βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τη συμφωνία απορρίπτει μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου στη χώρα της Ασίας.

Οι επαφές των δύο ηγετών εντάσσονται στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να αναθερμάνει τις αμερικανοϊαπωνικές σχέσεις, που είχαν ψυχραθεί το 2009 εν μέσω της διμερούς διαμάχης για μια βάση των Πεζοναυτών και την πιθανή μετακίνησή της. Η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει την ανησυχία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα θα στρεφόταν σε μια στενότερη σχέση με την Κίνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα