«Πυρετός» στο κυβερνητικό επιτελείο για την οικονομία

Διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό
Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010 10:57
UPD:15:51

Μια ιδιαίτερα θερμή εβδομάδα για την ελληνική οικονομία αναμένεται να σηματοδοτήσει τη Δευτέρα η έλευση του κλιμακίου της τρόικας, καθώς και η ανακοίνωση από τη Eurostat των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009.

Με την άφιξή τους, τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. της Ε.Κ.Τ. και του ΔΝΤ θα έχουν συναντήσεις με κλιμάκια στελεχών που βρίσκονται ήδη στην χώρα μας από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία. Οι εκθέσεις των κλιμακίων θα παραδοθούν στους επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα ακολουθήσουν επιθεωρήσεις των ελεγκτών σε υπουργεία και υπηρεσίες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κλιμακίου της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναμένεται να βρεθεί η πρόοδος όσον αφορά στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και στην υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων.

Το ραντεβού με την τρόικα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, εν όψει και της οριστικοποίησης των αποφάσεων για το νέο προϋπολογισμό του 2011 έως την Τετάρτη και την κατάθεσή του στη Βουλή την Πέμπτη.

Διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό

Επί ποδός για τις κρίσιμες αποφάσεις εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας και της κατάθεσης του προϋπολογισμού βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, που έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή υπουργών στη Βουλή.

Ειδικότερα, το «φλέγον» ζήτημα της περιστολής των δαπανών, αλλά και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις με αφορμή την κρίση στην Ιρλανδία, απασχόλησε τη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, με τη συμμετοχή και του συμβούλου του κ. Παπανδρέου και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δίνει μαζί με τους πολίτες τη μάχη για την ανόρθωση της χώρας.

Φέρεται επίσης να εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει με τον περιορισμό της σπατάλης, ζητώντας από όλους να αναλογιστούν και να κατανοήσουν τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη συσκέψεις συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Παράλληλα, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, κατά την οποία θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που θα έχει εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΥΠΟΙΚ: Αν χρειαστεί προσαρμογή θα γίνει με μείωση δαπανών

Εν τω μεταξύ, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στις συζητήσεις τόσο περί λήψης νέων μέτρων εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, όσο και περί απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Μega, ότι αν χρειαστεί περαιτέρω προσαρμογή αυτή θα γίνει μέσω μείωσης δαπανών του Δημοσίου, ενώ διαμήνυσε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη προγραμματιστεί είναι αρκετά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.

Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω», όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ. Η ΝΔ, σημείωσε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, πρόσθεσε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε σχέδιο αναδιάρθρωσης για κάθε Δημόσια Επιχείρηση ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε καθεμία, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν. Ο στόχος, όπως διευκρίνισε είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας.

Οσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την άφιξη των εμπειρογνωμόνων της τρόικας προγραμματίζουν το ΚΚΕ και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς την προσεχή Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις διοργανώνει το ΚΚΕ. Στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 6 το απόγευμα, ενώ για τις 7μ.μ. έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα μιλήσει η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνουν ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων και φοιτητικοί σύλλογοι στις 15/11 και ώρα 5 μμ στο Πολυτεχνείο και εν συνεχεία στην πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας, απευθύνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη του Δικτύου, την Κυριακή τελειώνει ο β’ γύρος των εκλογών και από Δευτέρα συνεχίζεται ο τρίτος γύρος των κοινωνικών και ταξικών αγώνων για «την ανατροπή του επαίσχυντου μνημονίου και αποτροπή των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα».

Την περασμένη εβδομάδα και η ΓΣΕΕ είχε διαμηνύσει με ανακοίνωση της εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας και με αφορμή την αναζωπύρωση των σεναρίων για την επιβολή νέων μέτρων, ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους και ότι δε θα μπορούσαν να ανεχθούν την παράταση ή πόσω μάλλον την επαύξηση των περικοπών.

Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία έχει εξαγγείλει γενική απεργία για την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα