Στα υψηλότερα έξι εβδομάδων το δολάριο

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 07:00
UPD:07:13

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του γιέν διαπραγματεύθηκε το δολάριο πριν από την έκθεση που ενδέχεται να δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον μήνα που πέρασε στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της χώρας αποκτά δυναμική.

Το ευρώ βρέθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊαν Κάουεν σηματοδότησε ότι η κυβέρνησή του θα συζητήσει σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τους τρόπους βοηθείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας του. Το ουόν της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες μετά τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 0,25% στο 2,5%.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 83,12 γιέν στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο από 83,07 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου ισχυροποιήθηκε στα 83,27 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Οκτωβρίου. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3601 δολ. από 1,3587, μετά την υποχώρησή του στο 1,3562, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 113,04 γιέν από 112,88 γιέν. Το ουόν ανατιμήθηκε 0,2% στα 1.129,21 ανά δολ. ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,3% έναντι μείωσης 0,2% τον Σεπτέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα. Τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν αύξηση 1,2%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκαν 17 μονάδες βάσης χθες, ποσοστό 0,17%, φθάνοντας στο 2,96%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Αυγούστου. Σήμερα υποχώρησαν κατά τέσσερις μονές βάσης στο 2,92%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά επιπλέον ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. έως και τον Ιούνιο, επεκτείνοντας τη στήριξη στην προσπάθειά της να μειώσει την ανεργία που βρίσκεται στο 9,6% και να αποφύγει τον αντιπληθωρισμό.

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 7,6% έναντι των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το δολάριο έχει σημειώσει απώλειες 2,2%, και το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11%.

Σήμερα στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκή Ενωση και Ιρλανδία θα συζητήσουν το θέμα οικονομικής στήριξης των τραπεζών της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πιέζοντας την ιρλανδική κυβέρνηση να αποφύγει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους που απειλεί την οικονομία της περιφέρειας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα