Ετοιμη για στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών η Βρετανία

WSJ: Σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας έως και 100 δισ. ευρώ.
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 11:12
UPD:20:15

Έτοιμη να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας είναι η Βρετανία, όπως έκανε γνωστό ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. Στο Δουβλίνο την Πέμπτη εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή της Βρετανίας βρίσκεται υπό συζήτησιν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις Βρυξέλλες. «Είναι φυσκό», πρόσθεσε, «αφού οι βρετανικές τράπεζες έχουν σημαντικό άνοιγμα στην Ιρλανδία και υπάρχουν πολύ ισχυρές διασυνδέσεις στον τραπεζικό τομέα».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O επίτροπος Ολι Ρεν στο ECOFIN

O επίτροπος Ολι Ρεν στο ECOFIN

«Θα πράξουμε ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Η Ιρλανδία είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας. Και είναι προς το εθνικό βρετανικό συμφέρον να επιτύχει η ιρλανδική οικονομία και να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», σημείωσε με τη σειρά του ο Τζορτζ Όσμπορν. Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιρλανδία σε περίπτωση που το έχει ανάγκη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στο ECOFIN

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν στο ECOFIN

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν χθες την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν, εάν παραστεί ανάγκη, τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπερασπιστούν την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ενταθούν τις προσεχείς ημέρες για τη διαμόρφωση προγράμματος οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Όπως έκανε γνωστό ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, την Πέμπτη φθάνει στο Δουβλίνο αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο Eurogroup

O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο Eurogroup

Οι εμπειρογνώμονες, διευκρίνισε ο κ. Λένιχαν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό RTE, θα εξετάσουν τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και θα δουν τι πρέπει να γίνει.

«Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη», ανακοίνωσε, επισημαίνοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν χαρακτήρα επείγοντος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες εάν θα ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια για την στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Κλ. Ρέγκλινγκ

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Κλ. Ρέγκλινγκ

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία επιμένει πως είναι σε θέση να συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με τα τρέχοντα επιτόκια.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Θέλουμε να αντλούμε κεφάλαια από τις αγορές» δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος στο κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα, ο κ. Τεϊξέιρα ντος Σάντος, σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» η Πορτογαλία να χρειαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων του προϋπολογισμού της, εξαιτίας του κινδύνου «μόλυνσης» από την ιρλανδική κρίση.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Πορτογαλία δεν έχει κάνει «καμία επαφή με τις αρχές των Βρυξελλών, επίσημη ή ανεπίσημη, ενόψει προσφυγής για την ευρωπαϊκή βοήθεια».

Σήμερα το πρωί πάντως η Πορτογαλία εξέδωσε ετήσια έντοκα γραμμάτια 750 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,813%, μια μεγάλη αύξηση σχέση με την τελευταία συγκρίσιμη έκδοση με επιτόκιο 3,260%, μόλις πριν από δύο εβδομάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα