Το πιο «πράσινο» Σαλόνι Αυτοκινήτου

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 11:15

Tο Karma της Fisker, ένα υβριδικό - ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο πολλοί συγκρίνουν με το Volt της Chevrolet

Πραγματική «πασαρέλα» υβριδικών, ηλεκτρικών και υβριδικών - ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι το φετεινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Aντζελες που ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Παρασκευή.

Παρότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες είθισται να περιμένουν την έκθεση του Ντιτρόιτ, σε περίπου δύο μήνες, για να παρουσιάσουν τα νέα τους μοντέλα, φαίνεται πως ο ανταγωνισμός έχει «ανάψει» για τα καλά και πως οι εξελίξεις - και στο χώρο της ηλεκτροκίνησης - είναι τόσο ραγδαίες που αυτή τη φορά θα κάνουν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους ούτε λίγο ούτε πολύ 18 οχήματα (έναντι μόλις 7, πέρυσι), ενώ άλλα 25 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες!

«Αυτή η έκθεση δείχνει πως θα τα πάει πολύ καλά, όχι μόνο σε σχέση με εκθέσεις προηγούμενων ετών, αλλά και σε σύγκριση με ανταγωνιστικές εκθέσεις», λέει ο αναλυτής Τζέιμς Μπελ. «Εάν βρισκόμουν στο Ντιτρόιτ ή ακόμη και στη Νέα Υόρκη, θα ήμουν κάπως καχύποπτος», συμπληρώνει αναφερόμενος σε σαλόνια αυτοκινήτου που έχουν συνήθως ως άξονά τους μοντέλα εγχώριων ομίλων, σε αντίθεση με αυτό του Λος Άντζελες, όπου στο παρελθόν παρουσιάζονταν κυρίως οχήματα ξένων.

Ας δούμε όμως κάποια από τα «αστέρια» του φετεινού L.A. Motor Show:

Tesla - Η πρωτοπόρος των «πράσινων» αυτοκινήτων φέρνει στην «Πόλη των Αγγέλων» τον πρώτο καρπό της ένωσής της με την ιαπωνική Toyota, την ηλεκτρική έκδοση του RAV4. Βάζοντας στο «στόχαστρο» τους φίλους των μικρών SUV, το RAV4 EV είναι το πρώτο καθαρά ηλεκτρικό όχημα του ιαπωνικού ομίλου που θα πωλείται μαζικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Mitsubishi - Το I-MiEV, σε μέγεθος ανάλογο του Smart, ήταν ένα από τα πρώτα οχήματα με μπαταρία και γνώρισε αρκετή επιτυχία στην ιαπωνική αγορά. Το μοντέλο πρώτης γενιάς ωστόσο έμεινε πίσω σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της μπαταρίας του κι έτσι τώρα, στο Λος Άντζελες, ο όμιλος θα παρουσιάσει ένα νέο και αρκετά μεγαλύτερο όχημα το οποίο θα απευθύνεται στην αμερικανική αγορά.

Honda - Η νέα ηγεσία του ομίλου, ο οποίος επί χρόνια αρνούνταν να κοιτάξει κατάματα τη νέα ηλεκτρική πραγματικότητα, κάνει τώρα τη στροφή από την υβριδική στην ηλεκτρική τεχνολογία κι ετοιμάζεται να παρουσιάσει δύο νέα οχήματα: ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο πόλης που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2012 κι ένα υβριδικό-ηλεκτρικό που, όπως υπόσχεται η Honda, θα αποτελέσει την πλατφόρμα για την επίδειξη της υβριδικής της τεχνολογίας επόμενης γενιάς.

Fisker - Εμφανισιακά θα είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Ο όμιλος πολυτελών αυτοκινήτων με έδρα την Καλιφόρνια θα παρουσιάσει το Karma, ένα υβριδικό - ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο πολλοί συγκρίνουν με το Volt της Chevrolet, αλλά με πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Το επόμενο δεκαήμερο υπόσχεται πολλές συγκινήσεις σε όσους επισκεφθούν την έκθεση. Εκτός από τα προαναφερθέντα, νέα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα θα παρουσιάσουν περισσότεροι όμιλοι όπως η Volvo, η Coda και η Infiniti της Nissan, ενώ άλλοι θα ανακοινώσουν τα «πράσινα» σχέδιά τους για το μέλλον.

Με την αμερικανική αγορά αυτοκινήτου να αγωνίζεται αργά αλλά σταθερά να εξέλθει της ύφεσης, οι ισχυρές παρουσίες των μεγαθηρίων του κλάδου και η επιστροφή της Fiat μετά από 27 χρόνια, φέρνουν τον άνεμο της αλλαγής στο Λος Aντζελες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα