Η άνοδος της ανεργίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ στο 6%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ήταν ένα καλό άλλοθι για τον πρόεδρο Μπους για να ζητήσει τις παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ και του οικονομικού του συμβούλου Λόρενς Λίντσι, εκτιμούν πολλοί οικονομικοί αναλυτές.
Η Wall Street υποχώρησε μετά την αναγγελία των στοιχείων για την ανεργία -χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας- και την αναγγελία των παραιτήσεων, αλλά εν συνεχεία ανέκαμψε, αφού οι παραιτήσεις προοιωνίζονται πιο επιθετική οικονομική πολιτική.
«Η αγορά ερμηνεύει τις αποχωρήσεις ως στροφή της κυβέρνησης Μπους, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης», λέει ο Πολ Τσέρνι, αναλυτής της S&P Marketscope.
Ο Μπους, σχολιάζει το Reuters, με την παραίτηση Ο' Νιλ θέλησε να άρει μια σημαντική αδυναμία, ενώ πλησιάζει η περίοδος των προεδρικών εκλογών το 2004, αδυναμία που συνοψίζεται στην κοινή εκτίμηση ότι η κλυδωνιζόμενη οικονομία δεν είναι σε έμπειρα χέρια.
O Νικ Πάρσον της Commerzbank δήλωσε ότι στις αγορές έμεινε η αίσθηση ότι ο Ο' Νιλ ήταν «ένας αναποτελεσματικός υπουργός Οικονομικών».
Στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του Τσαρλς Σβαμπ, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας και του Φιλ Γκραμ, πρώην γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών και πρώην προέδρου Επιτροπής της Γερουσίας για τον τραπεζικό τομέα.
Ο Dow Jones αυτήν την ώρα ενισχύεται 0,29% στις 8.647,97 μονάδες και ο Nasdaq στις 1.427,20 μονάδες κερδίζει 1,17%.