Στοπ στον αρνητικό αντίκτυπο

Μια παραίτηση που είχαν απαιτήσει οι αγορές
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Η ΞΑΦΝΙΚΗ όσο και αναγκαία για την αγορά παραίτηση του οικονομικού επιτελείου στο Λευκό Οίκο κατάφερε να εξουδετερώσει τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στη Wall Street η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν σε θετική περιοχή στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Οι δείκτες κλονίστηκαν αρχικά με τις ανακοινώσεις για την απότομη αύξηση της ανεργίας και της επιδείνωσης στην αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ -απόδειξη πως η πολυπόθητη ανάκαμψη αργεί ακόμη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου- όμως κάλυψαν γρήγορα το χαμένο έδαφος, υποστηριζόμενοι από τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για το έργο που θα προσφέρει το νέο οικονομικό επιτελείο στη χώρα.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριγμα στη σταθερότητα που έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χρηματιστές τόνισαν πως οι όγκοι των συναλλαγών ήταν κατώτεροι του μέσου όρου, με τη μετοχή της France Telecom να εκτινάσσεται στα ψηλότερα επίπεδα του εξαμήνου, παρασύροντας το χρηματιστήριο αξιών των Παρισίων σε θετική περιοχή (κέρδη άνω του 1%).

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ ουσιαστικά βάζουν φραγμό στις προοπτικές ανόδου των χρηματιστηρίων, καθώς έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και άνοδο 0,13% αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης έπεσε κάτω από το φράγμα των 900 μονάδων και ολοκλήρωσε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο. Σε εβδομαδιαία βάση έχασε πάνω από το 4% της αξίας του.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Interbrew (-5,14%), Credit Lyonnais (+3,36%), BNP (-1,44%), Dexia (+10%), Lloyds TSB (-0,98%), Barclays (-2,28%), Tandberg (-52%).

Νωρίτερα στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 πρόλαβε να κλείσει την εβδομάδα κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα