Μέτωπο ΥΠΑΑΝ κατά της ακρίβειας

Παρουσίαση στρατηγικών για την αναθέρμανση της οικονομίας
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 19:00
UPD:20:42

Το πλαίσιο δράσεων της κυβέρνησης για τη μείωση τιμών προς όφελος των καταναλωτών, την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και την αναθέρμανση της οικονομίας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα «επιστρέψει εισοδήματα στους καταναλωτές που έχασαν εξαιτίας μη δίκαιων τιμών που ισχύον στην αγορά μας».

Στα όπλα του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνεται όπως εξήγησε, ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Παρατηρητήριο Τιμών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δυο νέες πρωτοβουλίες όπως είναι το Ελληνικό Σήμα Ποιότητας και το Σήμα Ελληνικού Προϊόντων, η έναρξη διαβούλευσης για νέο καθεστώς σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες, την ιχνηλασιμοτητα των νωπών οπωροκηπευτικών για έλεγχο τιμών και σταμάτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών προμηθειών.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων δέκα ημερών και ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα με τη μετάταξη προϊόντων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δε χρειάζεται να προτρέχουμε, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επεξεργασία των μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τις προμήθειες, όπως είπε ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας επιδιώκεται να επιταχυνθούν οι χρόνοι και υπάρχει διαφάνεια στις τεχνικες προδιαγραφές γι’ αυτό και θα γίνεται διαβούλευση πριν από κάθε διαγωνισμό. Παράλληλα προβλέπονται συντονισμένες δράσεις για το παρεμπόριο σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία.

Ο υφυπουργός κ. Ρήγας αναφέρθηκε στις δράσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ που θα γίνει με πρωτοβουλίες για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και το ''ξεμπλοκάρισμα'' μεγάλων έργων. Στόχος είπε ο υπουργός είναι να φέρουμε ένα χρόνο πιο πριν το ΕΣΠΑ στην απορροφητικότητα.

Στο προσεχές διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδοτηση των επιχειρήσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών για τα τεχνικά επαγγέλματα και για υπηρεσίες μιας στάσης για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας, ενώ αύριο θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αφορά στις εισροές εκροές υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε και έλαβε τα εύσημα από τον πρωθυπουργό για την παρουσίαση του ειδικού ταμείου στήριξης των επιχειρήσεων, που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ, Πρόκειται για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο θα διατεθούν στην αγορά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2011.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το ΕΤΕΑΝ εγγυάται και συνεπενδύει

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το ΕΤΕΑΝ εγγυάται και συνεπενδύει

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα