Π. Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εάν ακολουθήσει πιστά το Μνημόνιο

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 18:59
A- A A+

Ακόμα και αν πολλοί παίζουν υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με στόχο το κέρδος, εάν η χώρα ακολουθήσει πιστά και με συνέπεια το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα ωθήσουν το συντομότερο δυνατό τη χώρα στις διεθνείς αγορές και τότε δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι «πολλοί κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και άρα έχουν και συμφέρον να διαδίδουν και να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Εκτίμησε εξάλλου ότι η Ελλάδα εάν καταφέρει όπως σήμερα να λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται για να αναδιαρθρώσει το δημόσιο τομέα, να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό τραπεζικό της σύστημα, «θα μπορέσει να πείσει τις αγορές ότι είναι στο σωστό δρόμο».

Σταθεροποιώντας το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί, πραγματοποιώντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και επιτυγχάνοντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί, τόνισε στο περιθώριο εισήγησής του σε εκδήλωση του δικτύου “Ναυαρίνο”, μέλους της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση του δανείου, ξεκαθάρισε ότι στις 17 Δεκεμβρίου, στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι να ασχοληθεί με το θέμα της εκταμίευσης της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως είπε, με το που θα ανάψει το πράσινο φως, τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα να εκταμιεύσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, επί συνόλου 9 δισ. ευρώ, θα φτάσουν στη χώρα μας εντός τριών ημερών.

Σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου επεσήμανε ότι τόσο το Ταμείο, όσο και η ελληνική πλευρά «βλέπουν πολύ θετικά τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης αποπληρωμής τόσο του ευρωπαϊκού δανείου, όσο και αυτού από το ΔΝΤ».

Ο κ. Ρουμελιώτης εξήγησε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει από το 2013 και μετά, ενώ σημείωσε ότι η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι «εάν παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής, θα βοηθηθεί η ελληνική πλευρά, θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, θα εξομαλυνθεί το διάγραμμα αποπληρωμής του χρέους και θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να κινητοποιηθεί στις διεθνείς αγορές, για να εξασφαλίσει του απαραίτητους πόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, από την αρχή το ΔΝΤ έδειξε κατανόηση απέναντι στα ελληνικά προβλήματα και μάλιστα όλοι συμφωνούσαν στο να δοθεί αρκετός χρόνος στην κυβέρνηση για να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για την αναθεώρηση του ελλείμματος στο 15,4% από 13,6%, για το 2009, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. «Θα ήταν ευκολότερο με το 13,6%, από ότι με 15,4%, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, της τάξης των έξι μονάδων του ΑΕΠ, σε διάστημα επτά μηνών, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», υποστήριξε.

«Δεν έχουμε προηγούμενο στην ΕΕ, αλλά και ούτε στο πλαίσιο του ΔΝΤ έχει προκύψει χώρα να έχει πετύχει μια τόσο σημαντική και μεγάλη προσαρμογή τον πρώτο χρόνο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς