Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 06:00

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον κύριο περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα έξι ημερών, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ επιταχύνεται και εικασιών ότι με τη στήριξη της Ιρλανδίας θα αποφευχθεί η επέκταση της τραπεζικής κρίσης της χώρας.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 1,2% στο Τόκιο καθώς το δολάριο διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του γιέν. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, ισχυροποιήθηκαν 0,4% στο Σύδνεϋ μετά την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Οι μετοχές της Elpida Memory Inc., της κατασκευάστριας τσιπ μνήμης για κομπιούτερ, σημείωσαν άνοδο 4% στο Τόκιο μετά την αναβάθμιση των μετοχών της από χρηματιστηριακή εταιρεία. Οι μετοχές της T&D Holdings Inc., της υπ’ αριθμόν ένα εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας της Αυστραλίας, σημείωσαν άνοδο 3,7% μετά την ανακοίνωσή της για υψηλότερα κέρδη.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 132,35 μονάδες στις 11:25 π.μ. στο Τόκιο διευρύνοντας της χθεσινή άνοδο τού 1,4%. Περισσότερες από τις διπλάσιες μετοχές σημείωναν κέρδη από τις αντίστοιχες που σημείωναν απώλειες. Ο περιφερειακός δείκτης ανακάμπτει μετά τον καθησυχασμό για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα τιθασεύσει τον ταχύτερο σε δύο χρόνια πληθωρισμό της.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,6%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,2%. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία οι δείκτες S&P/ASX 200 Index και ΝΖΧ 50 Index αντιστοίχως, σημείωσαν άνοδο 0,2%. Απώλειες 0,2% σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1,5% καθώς αυξήθηκαν οι εικασίες ότι η Ιρλανδία θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία που τόνωσαν την αισιοδοξία για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράϊαν Λένιχαν, είπε χθες μετά το κλείσιμο των μεγαλύτερων ασιατικών αγορών ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών μετά τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Χθεσινή έκθεση της Federal Reserve Bank of Philadelphia έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην περιφέρεια της Φιλαδέλφειας αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 φθάνοντας στις 439.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Νοεμβρίου, έδειξαν χθες τα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας στην Ουάσινγκτον.

Το γιέν υποτιμήθηκε στα 83,79 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ περίπου στη 1 π.μ. σήμερα στο Τόκιο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν τα μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα.

Μπεν Σ. Μπερνάνκι, στα σχόλιά του πριν από τη σημερινή σύσκεψη στη Φραγκφούρτη , υπεραμύνθηκε το σχεδίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, λέγοντας ότι θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία, και κατέκρινε την Κίνα που διατηρεί αδύναμο το νόμισμά της.

Φέτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 9,3% έναντι ανόδου 7,3% του S&P 500 και 6,8% του Stoxx Europe 600 Index.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,8% φθάνοντας στα 81,85 δολ. το βαρέλι χθες στη Νέα Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα σε δύο εβδομάδες, ενώ στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι βιομηχανικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου σημείωσε άνοδο 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα