Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Προώθηση λύσεων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες ζητεί η τρόικα
Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 14:09
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μνημονίου για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Από τις μέχρι στιγμής συνομιλίες του υπουργείου με τους εκπροσώπους της ΕΕ και ΔΝΤ προκύπτει ότι η τρόικα δεν θεωρεί ως αποδεκτή λύση μόνο την παραχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αλλά πιέζει ώστε μέχρι να γίνουν οι παραχωρήσεις των κοιτασμάτων (αν επιλεγεί αυτή η λύση) να πραγματοποιηθούν και άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες.

Στις προτάσεις που έχουν ακουστεί περιλαμβάνεται η πώληση ή μίσθωση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με άλλης μορφής παραγωγή από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ή η διενέργεια δημοπρασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε σήμερα την αντίθεση της κυβέρνησης στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, δεν άνοιξε ωστόσο τα χαρτιά της για τις άλλες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Για το ίδιο θέμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο γεν. γραμματέας Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκης και, στην περίπτωση που βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με την Κομισιόν ως την προσεχή Δευτέρα, το ζήτημα θα τεθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη με εισήγηση, πιθανότατα, να τεθεί στο αρχείο η εισήγηση για παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι δύο άλλες πλευρές της τρόικας (ΕΚΤ και ΔΝΤ), σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, έχουν δηλώσει ότι θα αποδεχθούν τη λύση που θα θεωρήσει αποδεκτή η Κομισιόν.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και την τρόικα εντάσσεται και η εκτίμηση ότι πιθανή δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων στις περιοχές που βρίσκονται τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη του στόχου για μείωση κατά 20 % των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ως το 2020.

Σημειώνεται ότι συνάντηση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με την τρόικα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα των εκπροσώπων της τριμερούς. Πάντως την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση, βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΕΝΟΠ στο ΥΠΕΚΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα