Κίνα: Αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών κατά 50 μ.β.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 15:13
EPA/HOW HWEE YOUNG

Σε αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα ο Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αναγκάζοντας έτσι τις κινεζικές τράπεζες να διακρατούν μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεών τους στην κεντρική τράπεζα.

Στόχος της είναι να τεθεί υπό έλεγχο η υπερβάλλουσα ρευστότητα στην κινεζική οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Η αύξηση αυτή –η πέμπτη μέσα στο 2010- έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) στο 18,5% για τις μεγάλες τράπεζες –ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στη διαδικτυακή της τοποθεσία, σκοπός της αύξησης είναι η «ενισχυμένη διαχείριση της ρευστότητας και ο σωστός έλεγχος των χρημάτων και της έκδοσης πιστώσεων». Η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει τις αγορές, αντιθέτως, ανακούφισε τους επενδυτές που ήταν προετοιμασμένοι για χειρότερα.

«[Η ενέργεια αυτή] υποδηλώνει ότι η Κίνα σκοπεύει να διαχειριστεί τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές αποσύροντας ρευστότητα από το σύστημα», δήλωσε ο Ντονγκμινγκ Σίε, οικονομολόγος της OCBC Bank στη Σιγκαπούρη. «Ωστόσο, υποδεικνύει επίσης ότι η Κίνα είναι προσεκτική με την επιθετική άσκηση αυστηρής νομισματικής πολιτικής», σύμφωνα με τον αναλυτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα