Ιρλανδία: Προς υποβολή αιτήματος σε ΕΕ-ΔΝΤ

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 15:57
UPD:19:16

Την υποβολή αιτήματος για παροχή βοήθειας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προτείνει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στο Δουβλίνο.

«Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ανέφερε ο κ. Λένιχαν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, επισημαίνοντας ότι την απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της βοήθειας, ωστόσο απάντησε «ασφαλώς» όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Tις προηγούμενες ημέρες πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι το ποσό που ενδεχομένως να χρειαστεί η Ιρλανδία υπολογίζεται μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εάν η βοήθεια θα περιοριστεί μόνο στις τράπεζες ή θα περιλαμβάνει και το δημόσιο χρέος.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται...και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας» ανέφερε ακόμη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.

Γνωστοποίησε ακόμη πως στις συνομιλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ, έγινε αναφορά στη δημιουργία ενός «ταμείου προνοίας», από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των μεγάλων χρεών τους.

Σύμφωνα με τον Λένιχαν, τα χρήματα του Ταμείου δεν θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική φούσκα χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι είναι απαραίτηση μια λύση μακροπρόθεσμα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει προκειμένου να εγκρίνει ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας. Πάντως, ο κ. Λένιχαν ανέφερε πως το θέμα της αύξησης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις είναι εκτός ατζέντας, καθώς, όπως ανέφερε, ΕΕ και ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν τη χώρα του να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας.

Σύμφωνα με το RTE, η επίσημη αίτηση για τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται τη Δευτέρα.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικούς κύκλους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν απόψε τηλεφωνική διάσκεψη για την Ιρλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα