Καθησυχαστικός για την ευρωπαϊκή οικονομία ο Ρόμπεϊ

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 10:49
UPD:13:01
A- A A+

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από τη Λισαβόνα, όπου διεξήχθη η διήμερη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και μια σύντομη σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ.

Όπως ανέφερε, τα βασικά οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη είναι «ισχυρά» όσον αφορά την ανάπτυξη και το χαμηλό πληθωρισμό, τονίζοντας οι Ευρωπαίοι θέτουν σε εφαρμογή «τα απαραίτητα εργαλεία» για να στηρίξουν οικονομικά τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνοδος Ε.Ε. - ΗΠΑ: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο - Μπ. Ομπάμα

Σύνοδος Ε.Ε. - ΗΠΑ: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο - Μπ. Ομπάμα

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε την επίδραση που έχουν στις ΗΠΑ οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το αντίστροφο: «Προφανώς, εφόσον (οι ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Αυτό αληθεύει και αντιστρόφως». Μάλιστα, έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες από την ελληνική κρίση στη χώρα του την περασμένη άνοιξη. «Το σημαντικότερο πράγμα που μπορώ να κάνω για την Ευρώπη είναι το ίδιο που μπορώ να κάνω για τις ΗΠΑ, να προωθήσω την ανάπτυξη και την απασχόληση» πρόσθεσε.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη σύνοδο, ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τους εταίρους τους στην G20 «να αποφύγουν τις πολιτικές της ανταγωνιστικής υποτίμησης» νομισμάτων, κάνοντας ένα σαφή υπαινιγμό στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα. Η δήλωση αυτή πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία μετά τις έντονες επικρίσεις που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Παράλληλα, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες δεσμεύετηκαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχα, για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.

«Επισημάναμε τη δέσμευσή μας να απαρνηθούμε τον προστατευτισμό ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας (...) Αναγνωρίζουμε ότι το 2011 είναι μια κρίσιμη περίοδος ευκαιρίας και ότι οι δεσμεύσεις μεταξύ όλων των διαπραγματευτών πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία που θα επεκτείνει το εμπόριο και τις ανοικτές αγορές» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΗΠΑ και ΕΕ μετά τη λήξη της συνάντησης των ηγετών τους.

Προτεινόμενα για εσάς