Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 05:51

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον MSCI Asia Pacific Index στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, καθώς το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του γιέν μετά το αίτημα της Ιρλανδίας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και τη διάσωση των τραπεζών της.

Οι μετοχές της Sony Corp., της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, που εισπράττει περίπου το 22% των πωλήσεών της στην Ευρώπη, αναρριχήθηκαν 1,2%. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 1,5%. Ανοδο 0,9% σημείωσαν οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και υπ΄αριθμόν 1 εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, μετά την σημερινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στις 132,56 μονάδες στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου. Η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό της σε δύο χρόνια σηματοδότησε την πτώση των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες να χαθούν κατά τις συναλλαγές περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,9%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index ισχυροποιήθηκαν 0,6% και οι δύο. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,3%.

Απώλειες 0,2% σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καθώς οι μετοχές των επτά μεγαλύτερων εταιρειών της πόλης σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τις 25 Μαΐου μετά την παρουσίαση των νέων κυβερνητικών μέτρων για να αποφευχθεί η φούσκα των τιμών στο real-estate.

Στις ΗΠΑ την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,3% καθώς τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη της Dell Inc., της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, και η αύξηση του μερίσματος της Nike Inc., της μεγαλύτερης κατασκευάστριας αθλητικών παπουτσιών, επισκίασαν τις ανησυχίες ότι τα βήματα της Κίνας για τη τιθάσευση του πληθωρισμού της θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊαν Κάουεν είπε στις 21 Νοεμβρίου στο Δουβλίνο ότι οι συνομιλίες με τις λεπτομέρειες για την οικονομική βοήθεια της χώρας του θα ολοκληρωθούν τις «αμέσως επόμενες εβδομάδες». Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράϊαν Λένιχαν είπε ότι το δάνειο θα είναι μικρότερο από 100 δισ. ευρώ (137 δισ. δολ.). Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δουβλίνο.

Το γιέν υποχώρησε στα 114,77 έναντι του ευρώ, από τα 113,65 που διαμορφώθηκε κατά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο στις 19 Νοεμβρίου. Εναντι του δολαρίου, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 83,57 από 83,35. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των εισοδημάτων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Χαλκός, πετρέλαιο

Ο δείκτης των εταιρειών με υλικά εμφάνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτης MSCI Asia Pacific Index.

O χαλκός στο Λονδίνο σημείωσε σήμερα άνοδο έως 0,8%, ενώ το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου αναρριχήθηκε έως 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα