Κέρδη καταγράφει ο χρυσός

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 06:47

Ανοδικά, μετά από απώλειες για δεύτερη εβδομάδα, κινήθηκε ο χρυσός, καθώς το δολάριο υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ εν μέσω αισιοδοξίας ότι η συμφωνία διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών ενδέχεται να ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης χρέους. Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον μιας εβδομάδας αναρριχήθηκε το ασήμι.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 1.360 δολ. η ουγγιά στις 12:02 μ.μ. ώρα Σεούλ. Οι ράβδοι του πολύτιμου μετάλλου για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 1.359,30 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το ευρώ καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπαν ότι η συμφωνία δημιουργεί ένα κεφάλαιο για τις ιρλανδικές τράπεζες και ενδέχεται να θέσει τέλος στην «αναδιάρθρωση» της οικονομικής βιομηχανίας.

Το ευρώ ανατιμήθηκε στο 1,3757 στις 12:05 μ.μ. στη Σεούλ από 1,3673 που ήταν στις 19 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Επίσης το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν. Ο χρυσός, συνήθως ακολουθεί αντίθετη από το δολάριο πορεία.

Οι ράβδοι του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησαν 1,2% την εβδομάδα που πέρασε σημειώνοντας απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς οι κινήσεις της Κίνας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της ανάπτυξης μείωσαν τη ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλων και τις πρώτες ύλες. Η Κίνα έδωσε εντολή στις τράπεζές της να αυξήσουν τα αποθέματά τους για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες. Η χώρα είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χρυσού στον κόσμο μετά την Ινδία.

Μέσα στο 2010 ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 24%, οδεύοντας να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος με κέρδη, μετά την έντονη ζήτηση των επενδυτών για μια εναλλακτική επένδυση έναντι της υποτίμησης των νομισμάτων καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια χαμηλά και οι κυβερνήσεις δαπάνησαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Τα πολύτιμα μέταλλα – σύμφωνα με την Goldman Sachs Group στις 9 Νοεμβρίου, θα έχουν το επόμενο έτος τις καλύτερες αποδόσεις.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 1,8% φθάνοντας στα 27,8150 δολ. η ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 27,5788 δολ. η ουγγιά. Οι πωλήσεις ασημένιων νομισμάτων θα αυξηθούν καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τον πλούτο τους από την υποχώρηση των νομισμάτων, σύμφωνα με την Perth Mint, παραγωγό περίπου του 6% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 1.673,75 δολ. η ουγγιά και η τιμή σποτ για το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 708,25 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα