ΚΕΕΕ: Μέγα σφάλμα η αύξηση του ΦΠΑ

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 18:50
UPD:18:53

Μέγα σφάλμα χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απορίας άξια την κυβερνητική αισιοδοξία με τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, σε μια περίοδο που η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά (πτώση τζίρου έως και 50%), που το μέσο εισόδημα μειώνεται όχι μόνο λόγω περικοπών μισθών αλλά και λόγω αύξησης των άμεσων φόρων (εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα 6%), διερωτάται κανείς, από πού θα εισπραχθεί ο ΦΠΑ για να αποδοθεί από τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, προσθέτει, η κυβερνητική επιλογή ελέγχεται για τη λογική συνοχή της καθώς η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα έσοδα από τον φόρο στις επιχειρήσεις θα είναι μειωμένα κατά 16%, γεγονός που αποδίδεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η ΚΕΕ σημειώνει πως μόνη θετική προοπτική είναι η μείωση του ΦΠΑ στον τομέα της τουριστικής διαμονής σε ποσοστό 6,5%, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών και βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς εκτιμάται αύξηση εσόδων στον τομέα αυτό κατά 10% για το 2011 και κατά 25% για την περίοδο 2011-2013, αντισταθμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μέχρι σήμερα απώλειες.

Επιπλέον χαρακτηρίζει πολύ φιλόδοξα τα τα μέτρα ενάντια στην φοροδιαφυγή ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδει όπως πρέπει. Επισημαίνει μάλιστα πως παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, όπως αναφέρει, δεν έχουμε δει ακόμη απτές δράσεις ενεργοποίησης και αναδιάταξης του φοροελεγκτικού μηχανισμού, που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα του.

Τέλος, σημειώνει ότι η ανάπτυξη μάλλον αποτελεί άγνωστη έννοια για τον προϋπολογισμό του 2011. Για το 2010 η μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 4,2% (πέρα της πρόβλεψης 4%) και για το 2011 το 3%, προσθέτει και εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν βασίζεται σε απτά οικονομικά στοιχεία και σίγουρα θα αναθεωρηθεί.

Όπως αναφέρει, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλώνεται στα 8,5 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ η εκτίμηση ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκίνησαν το 2010, αλλά και όσες προγραμματίζονται, θα συμβάλλουν στη σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 2012, δεν απαντά στον προβληματισμό σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η αγορά και η πραγματική οικονομία μέχρι τότε. Είναι ενδεικτικό, συμπληρώνει, ότι η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ανεργία το 2011 θα φθάσει το 14,6% (από 12,1% φέτος), ενώ το 2012 θα διευρυνθεί στο 14,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα