Από τη Βουλή οι όροι για την απόκλιση των επιχειρησιακών από τις συλλογικές συμβάσεις

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 14:36
UPD:16:14

Υπό όρους θα μπορούν να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα.

Αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών κάτω από τα όρια των συλλογικών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση η μάχη γίνεται για τις λέξεις, εξηγώντας ότι ενώ στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι η απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις θα γινόταν χωρίς περιορισμούς, κατάφερε να αναφέρεται τώρα ότι θα γίνεται χωρίς αναίτιους περιορισμούς.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται σε όλη την Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Σημείωσε =ότι η νέα διατύπωση του μνημονίου «δίνει τη δυνατότητα στην υπουργό Εργασίας, κ. Κατσέλη, που κράτησε πολύ καλή στάση στην υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, να μπορέσει να βρει διεξόδους σε μια συνεννόηση με τους κοινωνικούς συνομιλητές».

Παρ' όλα αυτά, επισήμανε πως η πρόβλεψη που υπάρχει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, ότι δεν θα επεκτείνονται με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζόμενους και όλο τον κλάδο οδηγεί στην ουσία στο να μην έχουν περιεχόμενο οι συλλογικές συμφωνίες και ενδεχομένως στο να αποχωρήσουν κάποιοι εργοδότες από ορισμένες ενώσεις τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά.

«H τρόικα παρά τις έντονες διαφωνίες εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, επαναφέρει επικίνδυνα και απαράδεκτα μέτρα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«H τρόικα παρά τις έντονες διαφωνίες εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, επαναφέρει επικίνδυνα και απαράδεκτα μέτρα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», συμπληρώνει και καταλήγει: «Η θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων είναι η κατάργηση του δικαιώματος επέκτασης των συμβάσεων και στα μη μέλη των οργανώσεων».

ΚΚΕ: Γενικευμένη η κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και ΕΓΣΣΕ

Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της γενικής συλλογικής σύμβασης είναι γενικευμένη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά της ζωής και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών εμπόρων και των βιοτεχνών, των αγροτών. Άμεσος στόχος τους είναι η νέα δραστική μείωση των μισθών, οι απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια, οι επικίνδυνες περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια και άλλες κοινωνικές δαπάνες, η παράδοση δημόσιων υποδομών και περιουσίας στους μεγάλους επιχειρηματίες», υποστηρίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Καμία ανοχή στα ψέμματα και στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων της. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της γενικής συλλογικής σύμβασης είναι γενικευμένη. Μαζί με τους μισθούς πείνας, φέρνουν νέες απολύσεις χωρίς καμία προστασία των ανέργων και γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας».

Καταλήγοντας, το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτηρίζει απάτη τον ισχυρισμό ότι η κατάργηση και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών δεν θα φέρει απολύσεις. «Εκτός από τους χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολυθούν, οι μετατάξεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα είναι προθάλαμος των απολύσεων», υπογραμμίζει.

ΣΥΝ: Οι μετατάξεις σημαίνουν απολύσεις

«Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ σε υπουργεία και ΟΤΑ, στην ουσία σημαίνουν απολύσεις για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων (με βάση την αρχή του 5 προς 1)», επισημαίνει από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, ενώ η λογική ότι οι μετατασσόμενοι θα επαναπροσλαμβάνονται εξαρχής, «ανοίγει το δρόμο για μειώσεις μισθών και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος και δικαιωμάτων».

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της εξόντωσης των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους και των οικογενειών τους», υποστηρίζει ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι αποτελεί όρο επιβίωσης της κοινωνίας η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και η απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Φ. Κουβέλης: Η κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε απολύσεις, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και καταστρέφει τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Φ. Κουβέλης: H κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

Φ. Κουβέλης: H κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

Η κυβέρνηση ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή, παρατήρησε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Οφείλει να αντισταθεί στις αφόρητες πιέσεις τις τρόικας και να υπερασπισθεί την κοινωνική συνοχή της χώρας. Και να το πράξει τώρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα