ΟΒΕ: Στο 1,25 ευρώ/λίτρο θα φθάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 13:20

Η ΟΒΕ τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, τη μετάταξή του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) την πολιτική εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητάει από την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τη σχετική εξαγγελία.

Όπως υποστηρίζει, «αποτελεί ένα εντελώς αντικοινωνικό μέτρο κατά των καταναλωτών και απαράδεκτη πολιτική εξόντωσης του κλάδου των βενζινοπωλών».

Η ΟΒΕ τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, τη μετάταξή του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα, διότι –όπως αναφέρει, «το φθηνό καύσιμο αποτελεί βασικό μοχλό για την παραγωγή, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανόρθωση της οικονομίας».

Εκτιμά επίσης ότι μετά την εξίσωση των φόρων, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο. «Όταν σήμερα, με τιμές 0,70 και 0,75 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα στην αγορά και στα νοικοκυριά με την αυξημένη τιμή», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι η εκτίμησή τους είναι κάθετα αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα. «Δυστυχώς οι καταναλωτές που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν θα παγώνουν στο καταχείμωνο με όποιες συνέπειες στην υγεία και την παραγωγή, η κατανάλωση θα μειωθεί δραστικά και, πέραν όλων αυτών, ένας ολόκληρος κλάδος θα κινδυνεύει», υπογραμμίζει η ΟΒΕ.

«Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών θα είναι δραματικές. Εκατοντάδες πρατήρια έχουν ήδη κλείσει, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα κίνησης. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν και το ίδιο το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα προσδοκώμενα. Αντί αυτό να γίνει μάθημα στη κυβέρνηση, αποτέλεσε κακό οδηγό για αύξηση και του ΕΦΚ και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το μόνο που είχε απομείνει και στο οποίο στηρίζονταν χιλιάδες πρατήρια, κυρίως της επαρχίας και των ακριτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα τέτοιων μέτρων μόνο οδυνηρά μπορεί να είναι», συμπληρώνει.

Η ΟΒΕ χαρακτηρίζει τέλος παραπλανητική κίνηση την εξαγγελία ότι θα δίνονται επιδόματα θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, σε αντίβαρο της εξίσωσης του φόρου και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα να λύνεται με επιδοματική πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα