Γ. Παπανδρέου: Χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών το 2011

«Μεγάλος ασθενής» το κράτος
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 13:22
UPD:16:48

Το επόμενο έτος θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε διημερίδα για τον «Καλλικράτη».

Το επόμενο έτος θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε διημερίδα για τον «Καλλικράτη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την επιμορφώση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ριζικές τομές στη δημόσια διοίκηση και αλλαγές στο κράτος, το «μεγάλο ασθενή», όπως το χαρακτήρισε.

WWW.PRIMEMINISTER.GR

«Τα επόμενα χρόνια, το 2011 και το 2012», επισήμανε, «χρειάζεται να μειώσουμε τη σπατάλη, δηλαδή το μέγεθος του Δημόσιου, αλλά και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του, να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες και με λιγότερους πόρους». Σ΄αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, καθώς όπως είπε, η πορεία που έχει ξεκινήσει από πέρυσι η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το 2011. Τη νέα χρονιά, ανέφερε, έμφαση θα δοθεί περισσότερο στις διαρθωτικές αλλαγές, παρά σε άλλου είδους μέτρα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του «στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, να σπάσουμε αυτή τη μίζερη αντίληψη ότι δεν μπορούμε.

Οι αλλαγές αυτές, σημείωσε ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν μόνο από την κυβέρνηση. Απαραίτητη, όπως εξήγησε, είναι η συνεργασία όλων, ώστε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις. «Είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας για τη σωτηρία και την αλλαγή της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Επιχειρώντας μια σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών, υπογραμμίζοντας ότι η πρόκληση για την κυβέρνηση συνίστατο στο να αποφύγουμε αμφότερες τις εξελίξεις αυτές και ταυτόχρονα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα.

Εστίασε επιπλέον και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε νοοτροπίες του παρελθόντος, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε, χάθηκε το μέτρο και το αίσθημα της δικαιοσύνης, διαμορφώσαμε κατεστημένα, πρότυπα αρνητικά. «Δημιουργήθηκε μια εσωστεφής οικονομία με πήλινα πόδια, δημιουργήθηκαν σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το κράτος. Το κράτος μετατράπηκε σε λάφυρο των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η δημιουργική ενέργεια του πολίτη στράφηκε στο πώς θα εξασφαλίσει το μέσο, αντί να γίνει καινοτόμος και παραγωγικός», επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, επικαλούμενος μάλιστα την πρόσφατη περίπτωση της Ιρλανδίας.

«Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο δίκιο είχαμε όταν έστω και μόνοι μας και με αντίπαλο τη συσσωρευμένη αναξιοπιστία απέναντι στη χώρα καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το μηχανισμό στήριξης. Επιμείναμε ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη και διαπραγματευτήκαμε για τη θεσμοποίηση αυτού του μηχανισμού που θα μπορεί στο μέλλον να αποτρέπει κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ακόμη τον Καλλικράτη έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που παρέχει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στον πολίτη. «Πολλοί έλεγαν όταν ξεκινήσαμε ότι δε θα προλάβουμε. Εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε, απευθυνόμενος στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους.

Όπως παρατήρησε εξάλλου, η σωστή λειτουργία της αυτοδιοίκησης αποτελεί «προϋπόθεση για να εξέλθουμε από την κρίση, να χτίσουμε την Ελλάδα της κοινωνικής βιωσιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός κράτος που θα είναι κοντά στον πολίτη».

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ανάπτυξης.

Γ.Ραγκούσης: Εθνική υπόθεση η συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια διημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε εθνική υπόθεση τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους, καθώς, όπως είπε, σε αυτή την αλλαγή ενσωματώνονται αρχές και αξίες.

Γ. Ραγκούσης: Συνολική αλλαγή της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους

Γ. Ραγκούσης: Συνολική αλλαγή της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Μιλώντας, λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο Πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες δημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικούς συμβούλους, ο υπουργός περιέγραψε εκτενώς τη λειτουργία, αλλά και τις περαιτέρω προοπτικές των νέων «Καλλικράτειων» δήμων.

«Το μεταβατικό στάδιο θα έχει δυσκολίες», τόνισε ο κ. Ραγκούσης και για αυτό θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, όπως παραδείγματος χάριν, οι αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ θα περάσουν στις Περιφέρειες όχι από την πρώτη του χρόνου αλλά από την 1η Ιουλίου του 2011.

«Θα υπάρξουν και καθυστερήσεις, συνέχισε ο υπουργός, αλλά θα αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν θα μας κάνουν να γυρίσουμε πίσω».

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε επίσης ότι εκπονείται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε με αυτόν τον τρόπο, το κράτος να περιοριστεί σε επιτελικό ρόλο και σε ελέγχους.

«Είναι λάθος το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν χρήματα για τον Καλλικράτη. Αλλά είναι σωστό πως δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες», τόνισε και είπε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ελλάδα» θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 4 δις ευρώ και θα υποστηρίξει κυρίως κοινωνικές δομές.

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε δύο κινδύνους για την πορεία του Καλλικράτη: ο ένας είναι να υποτιμηθεί η δύναμή του και ο δεύτερος να υπερεκτιμηθεί η νέα εξουσία και να υπονομευτεί το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας με την κυβέρνηση και την κοινωνία.

Αντ. Σαμαράς: Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα θα έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, όμως αυτή είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Α. Σαμαράς: Ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί

Α. Σαμαράς: Ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί

«Καταλαβαίνω λοιπόν», πρόσθεσε, «γιατί τώρα ο Γ. Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους». «Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα, σχσολίασε ο κ. Σαμαράς», σημείωσε ο κ. Σαμαράς με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Κοντογιάννη και τη διαγραφή του Λ. Αυγενάκη.

ΚΚΕ: Καμιά ανοχή στα ψέματα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας

«Καμιά ανοχή στα ψέματα και τους εκβιασμούς κυβέρνησης - πλουτοκρατίας. Η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη ΕΕ - ΔΝΤ θα έχει ακόμα πιο βαριές και βαθιές συνέπειες στη ζωή του λαού», σχολίασε το ΚΚΕ.

Όπως υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του, «για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους σημαίνει ζωή χωρίς δικαιώματα στη δουλειά, στο εισόδημα, στην Υγεία, στη μόρφωση».

Ζήτησε να μην υπάρξει «καμία συναίνεση σε αυτό το έγκλημα» και κάλεσε σε «κοινή λαϊκή δράση και αντεπίθεση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα