Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη διαδικασία εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, με αφορμή τους προβληματισμούς που εξέφρασε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα και τα όσα υποστήριξε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του νόμου περί της ίσης εργασιακής μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή, υπάρχει σαφής απαγόρευση στην ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των δύο φύλων.
Σύμφωνα με την άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου, τίθεται θέμα συνέχισης ή μη της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες που έδιναν περιθώριο τριετίας στις εργαζόμενες γυανίκες πριν την τελική εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Το θέμα έθεσε η βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως η διάταξη βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Δεν είναι τυχαίο», τόνισε, «ότι αυτό υποστηρίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής όσο και από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) καθώς και από έγκριτους νομικούς».
Το ζήτημα λύθηκε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, απάντησε ο κ. Κουτρουμάνης και διαβεβαίωσε πως από τη στιγμή που τα ταμεία των ΔΕΚΟ πέρασαν, με την ένταξη τους στο ΙΚΑ, στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα, δεν υπάρχει θέμα μη ισχύος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από το νόμο 3865/2010.
«Πιθανώς η επιστημονική επιτροπή να μην είχε ενημερωθεί καλώς. Ίσως να μην είχε παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις στο θέμα του Ασφαλιστικού», ήταν η απάντησή του στο ερώτημα γιατί η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επαναδιατύπωσης του συγκεκριμένου άρθρου: «Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στο καθεστώς των μεταβατικών διατάξεων ούτε οποιασδήποτε τροποποίησης του νόμου που ψηφίστηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κ. Τσουμάνη - Σπέντζα, σε δηλώσεις της, υποστηριξε πως η «μελλοντική» μετάβαση στο ΙΚΑ των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων δεν λύνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού της επαγγελματικής ασφάλισης, αφού αυτό εξαρτάται από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Επέμεινε μάλιστα, ότι ο κίνδυνος να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις παραμένει και κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει την διάταξη, έστω και την ύστατη στιγμή.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης: «Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας “Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης. Εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με την Οδηγία 2006/54/ΕΚ του ΕΚ της 5ης Ιουλίου 2006 και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα στο άρθρο 7, παρ.1, εδάφιο στ, εισάγεται υποχρεωτικά η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, με την έκθεσή του επί του νομοσχεδίου, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στους πρόσφατα ψηφισθέντες ασφαλιστικούς νόμους (3863/2010 και 3865/2010), σχετικά με το ανωτέρω ζήτημα, εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου ή καταργούνται όλες οι ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν τη σταδιακή προσαρμογή και εξίσωση για τις γυναίκες.
Όπως, γίνεται κατανοητό πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αφού για άλλη μια φορά, με βίαιο τρόπο, θα ανατραπεί ο προγραμματισμός ζωής χιλιάδων ασφαλισμένων γυναικών», υπογραμμίζει ο τομεάρχης της ΝΔ και καταλήγει:
« Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να απαντήσει στα σοβαρά ερωτηματικά που εγείρονται, καθώς και στις επιφυλάξεις που θέτει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις, που θα κατοχυρώνουν την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων».
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αρχής ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και την απασχόληση ψηφίστηκε την Παρασκευή με την ενσωμάτωση των τροπολογιών για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την καταβολή του ειδικού επιδόματος σε αναπήρους, αλλά και της τροπολογίας για την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών. Της τελευταίας ρύθμισης υπεραμύνθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη για την προστασία των ανηλίκων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλαπλασιάζεται η βλάβη από το κάπνισμα στον κλειστό χώρο, πρόβλημα που δεν λύνει το ανοικτό παράθυρο.
«Από εκει και πέρα όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου κάθε κόμμα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του», δηλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος συνολικά στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Τροπολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων
Με αφορμή σχετική παρατήρηση του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Μ. Σαλμά, ο υπουργός Υγείας απάντησε και για τη νέα παραπομπή της χώρας μας για τις προμήθειες ιατρικού υλικού των κρατικών νοσοκομείων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1901566 . Όπως είπε, η Ελλάδα προσαρμόζεται στην σχετική κοινοτική οδηγία με τροπολογία που κατέθεσε για να ψηφιστεί έως τα Χριστούγεννα, όπως απαίτησε ο Επίτροπος Μπαρνιέ, δεσμευόμενος ότι έτσι θα άρει η Επιτροπή την επιβολή του προστίμου προς τη χώρα μας.
Επίσης ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία επιδιώκεται εξορθολογισμός των δαπανών για τις εφημερίες.
Απόφαση για ΟΠΑΔ
Εξάλλου ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι εντός 45 ημερών θα πληρώνονται πλέον οι φαρμακοποιοί από τον ΟΠΑΔ, ενώ το επόμενο διάστημα το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για τους προμηθευτές και γιατρούς.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε την Βουλή ότι ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπέγραψε σήμερα υπουργική απόφαση με την οποία παύει η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών από τον ΟΠΑΔ. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Οργανισμού προανήγγειλε την απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής των φαρμακοποιών καθώς μέχρι σήμερα, λόγω του διπλού ελέγχου, απαιτούνταν έως και έξι μήνες για να πληρωθούν. Στο εξής, θα γίνεται ένας καταρχήν λογιστικός έλεγχος, θα αποπληρώνονται οι φαρμακοποιοί και εφ' όσον προκύπτουν διαφορές από τον αναλυτικό έλεγχο θα συμψηφίζονται τον επόμενο μήνα.
Οικονομική ενίσχυση - Εξωϊδρυματικό επίδομα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στην τροπολογία με την οποία θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση από 100 έως και 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου (που καταβάλλεται από τις 22 Δεκεμβρίου). Το πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης των δικαιούχων. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την ρύθμιση, ο υπουργός αιτιολόγησε πως σε εκείνους δεν έχει γίνει καμία περικοπή ενώ δόθηκε και μία αύξηση.
Αναφορικά με τους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος (το λεγόμενο «εξωϊδρυματικό»), ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι το δώρο θα καταβληθεί ολόκληρο τα Χριστούγεννα και μισό το Πάσχα.