Νέα τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2011

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 19:41
UPD:20:08

Νέα τεστ αντοχής για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διενεργηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, οι έλεγχοι θα διενεργούνται ετησίως, με έναρξη το νέο έτος.

Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία. Εκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

Η Χιουτζ δεν διευκρίνισε εάν το επόμενο τεστ αντοχής θα έχει αυστηρότερα κριτήρια, ανέφερε όμως ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στόχο έχουν τη βελτίωση της μεθοδολογίας.

Πηγή της ΕΕ πάντως ανέφερε πως η Κομισιόν ασκεί πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί η τραπεζική ρευστότητα στην επόμενη σειρά των τεστ, «αλλά η πλειοψηφία των εθνικών εποπτικών αρχών διαφωνούν και το εμποδίζουν». Τα φετινά τεστ έλεγξαν τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε μία σειρά ακραίων σεναρίων, συμπεριλαμβάνοντας και την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα. Αναλυτές αναφέρουν ότι τα επίπεδα ρευστότητας είναι επίσης πολύ σημαντικά, καθώς τράπεζες όπως η Northern Rock στη Βρετανία έπρεπε να διασωθούν αφού στέρεψαν οι πηγές χρηματοδότησής τους κατά την πιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007.

Μεταξύ των επιπλέον πιθανών κριτηρίων που ενδέχεται να συμπεριληφθούν είναι η έκθεση στην αγορά ακινήτων καθώς και μία αυστηρότερη εκδοχή της έκθεσής τους σε προβληματικά κρατικά ομόλογα.

Το έργο αυτή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), το νέο εποπτικό όργανο, που πρόκειται να αντικαστήσει την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη Επιτροπή ρύθμισης των αγορών (CEBS), η οποία πραγματοποίησε τις τελευταίες δοκιμασίες και διέθετε σαφώς λιγότερη ισχύ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα