Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 05:58

Μεικτή ήταν η πορεία των ασιατικών μετοχών καθώς η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο περιόρισε την άνοδο την οποία πυροδότησε η συμφωνία της Ευρώπης να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και της υπ΄αριθμόν 1 εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, υποχώρησαν 0,6% στο Σύδνεϋ μετά τη αύξηση των ανησυχιών για την ένταση στην Κορέα, που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων χαμηλότερα. Οι μετοχές της Korea Exchange Bank υποχώρησαν 4,6% στη Σεούλ καθώς ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είπε ότι η υπομονή πυροδοτεί την προκλητική στάση της Βόρειας Κορέας. Οι μετοχές της Sony Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, αναρριχήθηκαν 2,2% στο Τόκιο μετά την απόφαση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχουν βοήθεια στην Ιρλανδία και μετά την κατάταξη των μετοχών της εταιρείας από τη Nomura στο «buy».

O MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στις 129,05 μονάδες στις 12 μ.μ. στο Τόκιο με περίπου όσες μετοχές που σημείωναν άνοδο να σημειώνουν και πτώση. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,3%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,3% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index διολίσθησε 0,3% στο Ουέλινγκτον.

Την Παρασκευή 26/11 στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,8% καθώς το ισχυρό δολάριο επέδρασε στις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και οι μετοχές των τραπεζών κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω διόγκωσης των ανησυχιών σε Ευρώπη και Νότια Κορέα. Οι αγορές ήταν ανοικτές τη μισή ημέρα μετά τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Χθες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάσισαν στις Βρυξέλλες την παροχή οικονομικής βοηθείας ύψους 85 δισ. ευρώ (113 δισ. δολ.) προς την Ιρλανδία.

Σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ είπε ότι θα αυξήσει τον στρατό της Νότιας Κορέας και θα κάνει τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει σε περίπτωση που συνεχίσει να προκαλεί.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε 10 σεντς κλείνοντας στα 83,76 δολ. το βαρέλι στις 26 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο ο δείκτης των έξι βιομηχανικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου υποχώρησαν 1,3%.

Μέσα στο έτος – έως και τις 26 Νοεμβρίου – ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 7% έναντι ανόδου 6,7% του δείκτη S&P 500 και 5% του Stoxx Europe 600 Index.

Σήμερα στο Τόκιο το γιέν υποτιμήθηκε στα 84,19 έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα στις 26 Νοεμβρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των πωλήσεων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτές μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα