Ανοδος του αργού

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 06:18

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 10 ημερών διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να κατευνάσει την κρίση χρέους που την ταλαιπωρεί, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο έως 0,8% μετά την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να διευρύνουν το πακέτο οικονομικής βοηθείας στην Ιρλανδία. Επίσης οι τιμές του εμπορεύματος φυσικής παραγωγής κινήθηκαν ανοδικά μετά την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας ότι η αντιπαράθεσή της με τη Νότια Κορέα ενδέχεται να οδηγήσει σε πόλεμο. Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 70 σεντς φθάνοντας στα 84,46 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και στη 1:35 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ διαπραγματεύθηκε στα 84,39 δολάρια. Φέτος οι τιμές του καυσίμου έχουν σημειώσει άνοδο 6,3%. Στις 26 Νοεμβρίου τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 84,53 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα σε 10 ημέρες, πριν κλείσουν στα 83,76 δολ., 0,1% χαμηλότερα.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ιρλανδία ύψους 85 δισ. ευρώ (113 δισ. δολ.), ανοίγοντας τον δρόμο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η Ελλάδα.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο επίσης ώθησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ διεμήνυσε στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Γιόνγκ Ιλ ότι το καθεστώς του θα πληρώσει για τις στρατιωτικές επιθέσεις, καθώς η Κίνα επεδίωξε την έναρξη συνομιλιών για σταματήσει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Στις 23 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε νοτιοκορεατικό νησί και βάση με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 0,7%, ή 62 σεντς, φθάνοντας στα 86,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 26 Νοεμβρίου τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν απώλειες 0,6% κλείνοντας στα 85,58 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα