Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 06:02
UPD:09:46

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν την Τρίτη οι ναυτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει την επιστράτευσή τους.

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν την Τρίτη οι ναυτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει την επιστράτευσή τους.

«Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας ανεστάλη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να βρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή "συνταγή" της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Οι ναυτικοί ζητούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απορρόφηση των ανέργων.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των ναυτικών «για λόγους εθνικού συμφέροντος» και για να «διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα», αν και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές (ναυτικούς και πλοιοκτησία) για το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1903747 .

«'Οσοι πιστεύουν ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα -με την επιστράτευση- χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέσα, είναι πράγματα που νομίζω ότι πρέπει όχι μόνο να αποβάλλονται αλλά ούτε καν να συζητούνται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς και πρόσθεσε: «Η διοίκηση της ομοσπονδίας μας μετά την επιστράτευση που έγινε πάλι στους ναυτικούς -για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 8 χρόνια- και βλέποντας διάφορα θέματα που δεν μας άρεσαν, αποφασίσαμε, καθώς δεν έχει λυθεί και κανένα από τα προβλήματα που είχαμε θέσει, να αναστείλλουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, να αναδιοργανώσουμε τον αγώνα μας και να επανέλθουμε όταν νομίζουμε».

Χθες το απόγευμα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, αντιδρώντας στην επιστράτευση των ναυτεργατών.

Αλ. Παπαρήγα: H κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά την επιστράτευση

«Έγινε ένας μεγάλος αγώνας, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο την ηρωική στάση μαζικά των πληρωμάτων, που στάθηκαν περήφανα απέναντι στους εφοπλιστές που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα», υπογράμμισε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και διεμήνυσε:

«Να είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι θα πληρώσει ακριβά και την πολιτική επιστράτευση, όπως θα την πληρώσουν και οι εφοπλιστές. Είναι βέβαιο, αυτό φαίνεται πια και με γυμνό μάτι, ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά, πιο ενωτικά και πιο μαζικά».

Την απόφαση της επιστράτευσης των ναυτεργατών καταδίκασε η ΓΣΕΕ. «Τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα και αποφάσεις αλλά με διάλογο και συναινέσεις», τονίζει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει:

«Ο αγώνας και τα αιτήματα της ΠΝΟ που σε μεγάλο βαθμό, είχαν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία των εφοπλιστών, συνεχίζεται γιατί πυροδοτήθηκε από ακραίες και προκλητικές στάσεις και συμπεριφορές, ορισμένης εφοπλιστικής πλευράς».

Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση και τις εμπλεκόμενες πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης και να αναζητήσουν λύσεις, που και τους εργαζόμενους ναυτεργάτες θα ικανοποιούν και το κοινωνικό σύνολο της νησιωτικής χώρας θα εξυπηρετούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα