Πάνω από τα 84 δολ. το αργό

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 07:04

Πάνω από τα 84 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς οι ενδείξεις επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης επιδεινώνεται.

Τα συμβόλαια του καυσίμου αντέστρεψαν τις απώλειες μετά από την έκθεση που έδειξε αύξηση της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα επτά μηνών τον Νοέμβριο. Νωρίτερα το αργό σημείωνε απώλειες έως 0,6% καθώς το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 11 μηνών έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη και άλλων χωρών-μελών της. Το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα περιορίζει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής για επένδυση.

Το αργό για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 84,25 δολ. το βαρέλι, 14 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,2% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:48 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα το καύσιμο διαπραγματεύθηκε στα 83,63 δολάρια. Χθες τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν 1,62 δολ., φθάνοντας στα 84,11 δολ. το βαρέλι.

Τα αργό περιόρισε τις απώλειές του μετά την άνοδο του Purchasing Managers’ Index της Κίνας στο 55,2 από 54,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της χώρας.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χθες πτωτικά μετά τη διόγκωση των ανησυχιών ότι τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης επεκτείνονται και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις προσπάθησαν να στηρίξουν το ευρώ στις 28 Νοεμβρίου με το να διαθέσουν στην Ιρλανδία οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ (111 δισ. δολ.).

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,2997 ανά δολάριο στις 10:57 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στο 1,2969 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυξομειώσεις είχαν τα συμβόλαια του αργού πριν από την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας που ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Το πετρέλαιο τον Νοέμβριο έκλεισε τρίτο μήνα ανόδου, σημειώνοντας άνοδο 3,3%. Μέσα στο έτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 6%.

Χθες στις ΗΠΑ το American Petroleum Institute (API) ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες αργού υποχώρησαν 1,4 εκατ. βαρέλια.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 86,08 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, σημείωσε απώλειες 1,42 δολ., ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 85,92 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα