Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 06:04

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στο μεγαλύτερο ράλι σε ένα μήνα, τη στιγμή που τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής σημείωσαν άνοδο εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια ανάκαμψη αποκτά δυναμική.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,4% φθάνοντας στις 131,65 μονάδες στις 11:35 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας προς τα υψηλότερα κέρδη από τις 4 Νοεμβρίου και ο δείκτης Nikkei 225 έκανε ράλι 1,8% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα στο Λονδίνο. Το δολάριο ανέκαμψε από τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του ευρώ σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός μηνός και διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του γιέν.

Οι ιαπωνικές εταιρείες αύξησαν τις δαπάνες τους για πρώτη φορά σε τρία χρόνια και το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο αύξηση του αριθμού των μισθωτών για δεύτερο μήνα, μετά τις χθεσινές εκθέσεις που κατέδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης και της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκαν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, καθυστερώντας την έξοδό της από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας καθώς η κρίση χρέους της περιφέρειας απειλεί να καταποντίσει την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και την Πορτογαλία.

Περίπου οκτώ μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον MSCI Asia Index. Οι μετοχές της Honda Motor Co. ισχυροποιήθηκαν 1,6% και της Kia Motors Corp. έκαναν ράλι 2,8% μετά την ανακοίνωση των αυτοκινητοβιομηχανιών για υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι μετοχές των μεταλλουργιών κινήθηκαν επίσης ανοδικά, με τις μετοχές της BHP Billiton Ltd. και της Rio Tinto Group να σημειώνουν άνοδο τουλάχιστον 2% μετά την χθεσινή σημαντική άνοδο των τιμών των μετάλλων.

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 2.186 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) μετά τη χθεσινή του άνοδο σε ποσοστό 2,3%. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,7% ενώ το νικέλιο ισχυροποιήθηκε 0,4%. Ο Thomson Reuters/CRB Commodity Index των 19 πρώτων υλών, σημείωσε χθες άνοδο έως 1% αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Νοεμβρίου.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εξαιρουμένου του λογισμικού σημείωσαν άνοδο 4,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται να ανακοινώσει αύριο ότι οι εταιρείες προσέλαβαν 145.000 εργαζομένους τον περασμένο μήνα και ότι ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 9,6%, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Χθες το ADP Employer Services είπε ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 93.000 θέσεις, τα μέγιστα από τον Νοέμβριο του 2007, ενώ το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο 56,6, μετά την άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών και στο 56,9 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Το νόμισμα της Νότιας Κορέας, ουόν, ισχυροποιήθηκε για δεύτερη ημέρα φθάνοντας στα 1.145,20 ανά δολάριο ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα σε μία εβδομάδα, εν μέσω εικασιών ότι η ανάπτυξη των μεγαλύτερων ξένων αγορών της χώρας θα αυξήσει τη ζήτηση. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας ισχυροποιήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 3,1420 ανά δολάριο ενώ το μπατ σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 30,02 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,3125 ανά ευρώ από 1,3139 στη Νέα Υόρκη, ενώ το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 110,38 ανά ευρώ από 110,58. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανατιμήθηκε έως 1,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος χθες, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, και ισχυροποιήθηκε έως 2% έναντι του γιέν μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι οι επενδυτές υποτιμούν την πρόθεση των ανθρώπων που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να αναχαιτίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και να κάνουν το ευρώ πιο ισχυρό.

Η ζήτηση για το δολάριο και για το γιέν στηρίχθηκε σήμερα εν μέσω εικασιών ότι η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας θα κλιμακωθεί.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου και κατά 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φθάνοντας στα 96,45 σεντς, αφού περιόρισε τη χθεσινή άνοδο 1%, τη μεγαλύτερη σε δύο εβδομάδες. Οι λιανικές πωλήσεις της χώρας μειώθηκαν 1,1% τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι αυτές θα αυξηθούν κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα