Ανοδος του αργού

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 06:21

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο μετά τη μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση της ιδιωτικής απασχόλησης στις ΗΠΑ, που τόνωσε την αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης του καυσίμου στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια σημείωσαν χθες άνοδο 3,1%, καθώς οι εταιρείες στις ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τα μέγιστα από τον Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP Employer Services. Επίσης οι τιμές του καυσίμου κινήθηκαν ανοδικά μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη και στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, σε συνδυασμό με τον ψυχρό καιρό που έπληξε το βόρειο ημισφαίριο.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 86,52 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:23 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, σημείωσε άνοδο 2,64 δολ. φθάνοντας στα 86,75 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 11 Νοεμβρίου. Το πετρέλαιο τον περασμένο μήνα σημείωσε άνοδο 3,3% και μέσα στο έτος άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 9%.

Ο αριθμός των μισθωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 93.000 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Χθες, το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο.

Οι βιομηχανίες στην Ευρώπη αναπτύχθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε τέσσερις μήνες τον Νοέμβριο, με πρώτη τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής των 16 της Ευρωζώνης ισχυροποιήθηκε στο 55,3 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Markit Economics με έδρα το Λονδίνο.

Στην Κίνα ο Purchasing Managers’ Index αναρριχήθηκε στο 55,2 από 54,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.

Στο Παρίσι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου σήμερα έναντι 6 βαθμών κατά μέσον όρο συνήθως αυτήν την εποχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Customweather Inc. Ο ψυχρός καιρός αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,07 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 359,7 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 26 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 561.000 βαρέλια φθάνοντας στα 210,1 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με το υπουργείο. Τέλος οι προμήθειες διϋλισμένων καυσίμων – συμπεριλαμβανομένου του ντήζελ και του πετρελαίου θέρμανσης – μειώθηκαν 194.000 βαρέλια φθάνοντας στα 158,1 εκατ. βαρέλια.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 88,62 δολ. το βαρέλι, 24 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,95 δολ., ποσοστό 3,4%, φθάνοντας χθες στα 88,87 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα