Τρισέ: Συνεχίζονται τα προγράμματα παροχής ρευστότητας

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 15:50
UPD:16:30

Τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου 2011 αποφάσισε να διατηρήσει η ΕΚΤ τις διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης και ρευστότητας διάρκειας τριών μηνών και ενός μηνός, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου 2011 αποφάσισε να διατηρήσει η ΕΚΤ τις διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης και ρευστότητας διάρκειας τριών μηνών και ενός μηνός, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι συνεχίζονται κανονικά οι αγορές ομολόγων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν το εν λόγω πρόγραμμα θα αυξηθεί.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί, όπως είπα πριν από δύο ημέρες, ότι το SMP (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) συνεχίζεται», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των τρίμηνων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση για το μηνιαίο πρόγραμμα ελήφθη βάσει «συντριπτικής πλειοψηφίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή στο εμπορικό ισοζύγιο.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί, αν και προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 0,4% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, χάρη στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε η Γερμανία.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τρισέ, το επιτόκιο θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα δεδομένου ότι οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών παραμένουν ήπιες και πάντως εντός των καταστατικών ορίων της ΕΚΤ, δηλαδή χαμηλότερα αλλά κοντά στο επίπεδο του 2%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο κ. Τρισέ, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,9% το Νοέμβριο και άρα παρέμεινε εντός των παραπάνω ορίων.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και προσαρμόζουμε με τη δέουσα προσοχή την πολιτική μας», σημείωσε ο κ. Τρισέ. Από την θέσπιση του ευρώ έως σήμερα «παραδώσαμε ό,τι υποσχεθήκαμε βάσει των καταστατικών μας δεσμεύσεων και είμαστε αξιόπιστοι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερότητα τιμών στους κατοίκους της Ευρωζώνης», τόνισε.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό, ανάπτυξη

Ο κ. Τρισέ παρουσίασε ακόμη τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2010 και τα δύο επόμενα χρόνια. Η ΕΚΤ αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2010, ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη την ενδιάμεση εκτίμηση για το 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6%-1,8% φέτος από 1,4%-1,8% που ήταν η πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου.

Το 2011 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7%-2,1%, συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 0,5%-2,3%, ενώ το 2012 η ανάπτυξη αναμένεται στο 0,6%-2,8%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο το 2010 και το 2011. Φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5%-1,7%, το 2011 στο 1,3%-2,3% και το 2012 στο 0,7%-2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα