Την πρόταση για ευρωομόλογο επανέλαβε ο Πρωθυπουργός

«Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτική υπευθυνότητας»
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 20:09
UPD:21:55
A- A A+

Τις προτάσεις του για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως ανέφερε, «οι Σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης» προσθέτοντας πως «η απάντησή μας στην πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών είναι υπεύθυνη δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική ισότητας, υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον».

Οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ευθύνη μας είναι να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Πρέπει να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των άνεργων νέων Ευρωπαίων να βρουν δουλειά, να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν στη φτώχεια» ανέφερε.

Λένε ήρθε η ώρα της λιτότητας αλλά τι εννοούν; Τις συντάξεις, το κράτος πρόνοιας, τα επιδόματα ανεργίας, την εκπαίδευση. Αν τα κόψουμε θα προκύψει μεγαλύτερη ανισότητα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους και υπεραμύνθηκε της κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».

Αναφερόμενος στο ελληνικό κράτος πρόνοιας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός για να κοπούν οι κρατικές δαπάνες όπου είναι αναγκαίο. Πρέπει να σεβαστούμε το χρήμα των φορολογουμένων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά, επισήμανε ότι οι μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα δεν ήταν για τους φτωχούς, ήταν για την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων.

Απαντώντας το ερώτημα πού θα βρεθούν τα λεφτά για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη που προτείνουν οι σοσιαλιστές, μίλησε για τα καινούργια εργαλεία που επεξεργάζονται, με πρώτο την επιβολή ενός φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών.

«Προωθούμε την ιδέα του Ευρωπαϊκού Φόρου Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, την οποία υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τον Οκτώβριο. Τώρα πρέπει να εργαστούμε να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή στην ΕΕ. Μπορούμε να συνδυάσουμε την ιδέα τον Ευρωομολόγων, των πράσινων ομολόγων, τη φορολογία για το διοξείδιο του άνθρακα», πρόσθεσε.

«Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ δολάρια χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική» συμπλήρωσε.

Μίλησε και για την ανάγκη θεσμικού πλαισίου με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών βραχυπρόθεσμων συναλλαγών και των τοξικών εργαλείων, προκειμένου να προστατευτούν οι επενδυτές.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης των δημοσίων δαπανών, λέγοντας ότι ο Κέινς έθαψε πριν 70 χρόνια το αντιδραστικό δόγμα για μείωση των δημοσίων δαπανών όταν αποτυγχάνει ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμη και οι συντηρητικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι η οικονομία παραμένει στάσιμη χωρίς μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

«Χρειαζόμαστε - είπε - αφενός ένα Ευρωπαϊκό «νιου ντιλ» με πράσινη συνιστώσα που θα μας δώσει μια βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ένα παγκόσμιο νιου ντιλ».

«Στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να δράσουμε σε στενή συνεργασία. Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο νιου ντιλ», είπε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε τους συντηρητικούς πολιτικούς ότι διακινδυνεύουν να κατακερματίσουν την Ευρώπη, τώρα που χρειάζεται ως ισχυρή άμυνα και ως δημοκρατικός παίχτης στον κόσμο.

«Τώρα που χρειαζόμαστε δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, κανόνες δικαίου και προστασία των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, ασκούν πολιτική φόβου, γιατί φοβούνται την αλλαγή. Φοβούνται τους κανονισμούς, γιατί οι ελεύθερες αγορές είναι πιο σημαντικές γι αυτούς από το έντιμο παιγνίδι. Και από τη στιγμή που μπαίνεις στην πολιτική του φόβου και του αποδιοπομπαίου τράγου, υπονομεύεις τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ουσία της ΕΕ» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την αλληλεγγύη και τη στενή συνεργασία, λέγοντας αν δεν μείνουμε αλληλέγγυοι πώς θα αντιμετωπίσουμε την ακόρεστη όρεξη των αγορών;

«Είναι το δημοκρατικό πνεύμα που δεν πρέπει να χάσει η Ευρώπη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η χώρα μου ανήκει στην ομάδα των χωρών που αποκαλούνται "γουρούνια" (σ.σ. P.I.G.), αλλά εγώ είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, υπερήφανος που είμαι ευρωπαίος».

Η Ευρώπη, κατέληξε, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι η στιγμή της αλήθειας. Ζει μια βαθιά και συνεχιζόμενη ύφεση με μέτρα λιτότητας που βαθαίνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Το κίνημά μας ζει ιστορικές στιγμές και πρέπει να χαράξουμε ασφαλή πορεία για να βγούμε από την τρικυμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή