«Ο ΣΕΒ δεν έθεσε θέμα μείωσης μισθών»

Δηλώσεις Δ. Δασκαλόπουλου
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 16:28
UPD:17:25

Δεν τίθεται ούτε τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων από τον ΣΕΒ, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο περιθώριο του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Συζητήσεις γίνονται πάντα. Εγώ ήμουν σε μια συνάντηση χθες επί πολλές ώρες. Ελπίζω να μην ονειρευόμουν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά. Πρόσθεσε ότι συναντήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν από το μνημόνιο υπήρξαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το κλίμα στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους είναι πάντα καλό, τα μπερδέματα έρχονται από αλλού, συμπλήρωσε.

Δ. Δασκαλόπουλος: Mπορούμε και πρέπει να συγκλίνουμε

Δ. Δασκαλόπουλος: Mπορούμε και πρέπει να συγκλίνουμε

Νωρίτερα, από το βήμα Συνεδρίου της ΕΕΔΕ πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως οι αντιδράσεις στις προτάσεις του Συνδέσμου απηχούν συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα.

Απαντώντας μάλιστα στον ισχυρισμό της ΓΣΕΕ ότι ουδέποτε υπήρξε συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς, πόσο μάλλον συμφωνία με τους εργοδότες για μειώσεις μισθών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1904586 , ο κ. Δασκαλοπουλος αντέτεινε πως η διοίκηση της Συνομοσπονδίας ήταν παρούσα στα γραφεία του ΣΕΒ, και διαπραγματευόταν ο ίδιος μαζί της επί έξι ώρες.

Στην ομιλία του, ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είπε ότι υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος υποβάθμισε τις προτάσεις που αφορούν την 6η ημέρα εργασίας για τις υπερωρίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τα 250 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που κατέγραψε ο ΣΕΒ, «οι υπέρμαχοι της στασιμότητας ανέδειξαν μία-δύο επουσιώδης τεχνοοικονομικές ρυθμίσεις, ως δήθεν κατάργηση του πενθημέρου και του 8ώρου, ενώ δεν θίγουν ούτε αμοιβές, ούτε δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για δαιμονολογία, συκοφαντία, διαστρέβλωση και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ενώ κατήγγειλε όσους πασχίζουν με ιδιοτέλεια να είναι ευχάριστοι στο λαϊκό θυμικό, ότι είναι επιζήμιοι για το πραγματικό λαϊκό συμφέρον.

Οι αντιδράσεις, τόνισε, απηχούν συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα και καταδικάζουν το λαό στην ανέχεια, προκειμένου να διατηρήσουν τους προνομιακούς τους ρόλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η αναγκαιότητα της αλλαγής έχει γίνει κοινή συνείδηση, αλλά -όπως είπε- δεν έχει αποκτήσει πολιτική και κοινωνική δυναμική, γιατί είναι πολλά και βαθιά τα συμφέροντα που δίνουν αγώνα να μην αλλάξει τίποτα, προκειμένου να διαφυλάξουν τα κομματικά, συντεχνιακά, μηδειακά ή ατομικά τους προνόμια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα