Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, ο «άξονας» της παγκόσμιας δραστηριότητας έχει μετατοπιστεί, σύμφωνα με την τρίτη ετήσια αναφορά της Deloitte σχετικά με τον κλάδο της εξόρυξης, με τίτλο: «Αποτυπώνοντας τις Τάσεις για το 2011: τα 10 σημαντικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εξόρυξης κατά το επόμενο έτος».
Όσο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζουν την ταχεία βιομηχανοποίησή τους, η ζήτηση για πρώτες ύλες εκτοξεύεται. Παράλληλα, πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν την εσωτερική τους επάρκεια, συγκρατώντας τις εξαγωγές φυσικών πόρων και κλείνοντας κάποιες παραδοσιακές αγορές ανεφοδιασμού. Σύμφωνα με την αναφορά της Deloitte, αυτές οι τάσεις δεν επηρεάζουν απλώς τις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά μεταβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες εξόρυξης δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
Από τη στιγμή που η ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξάνεται, η ροή των εμπορευμάτων μετακινείται προς τα κράτη μη-μέλη του ΟΟΣΑ. Η αναφορά, πάντως, διευκρινίζει πως παρά το γεγονός ότι η αυξημένη διάθεση των αναπτυσσόμενων οικονομιών για πρώτες ύλες στέλνει μηνύματα ενίσχυσης της ζήτησης, αυτά περιορίζονται από τις δυσκολίες εξεύρεσης αδειών για νέα ορυχεία και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού.
«Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο συνδυασμός της σαρωτικής ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της μεγαλύτερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά είναι ίδιος με αυτόν της εποχής κατά την οποία ο κλάδος της εξόρυξης βρισκόταν στο απόγειο της ανάπτυξής του» υποστηρίζει ο Glenn Ives, North American Mining Leader, της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. «Σήμερα, όμως, οι κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης είναι τελείως διαφορετικές από το παρελθόν και οι εταιρίες εξόρυξης θα πρέπει να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο αποζητούν την ανάπτυξή τους, εάν θέλουν να διατηρήσουν το ρυθμό τους».
«Οι δυνάμεις της αγοράς σήμερα απέχουν πολύ από το σύνηθες» αναφέρει ο Philip Hopwood, Global Mining Leader, της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. «Η αυξανόμενη κυβερνητική παρέμβαση με τη μορφή της κρατικοποίησης των εξορυκτικών βιομηχανιών, των νέων φόρων και των δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή και την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τις εταιρίες να χτίσουν νέα ορυχεία ή να επεκτείνουν τα υπάρχοντα με στόχο να αυξήσουν την προσφορά».
Η ακόρεστη ανάγκη της Κίνας για πρώτες ύλες πολλαπλασιάζει τις νέες συμφωνίες
Ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη είχε καθηλωθεί, αναμένοντας να περάσει η παγκόσμια οικονομική αναταραχή, οι Κινέζοι αγοραστές αναζητούσαν ορυχεία-στόχους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την αναφορά της Deloitte, μόνο το 2009, η χώρα εισήλθε σε αριθμό-ρεκόρ 33 συμφωνιών αξίας 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των Κινεζικών επιχειρήσεων, αναμένουν ο ρυθμός των συγκεκριμένων συμφωνιών να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, εξηγεί η μελέτη, αν και οι εταιρίες εξόρυξης συναντούν δυσκολίες χρηματοδότησης, το κενό καλύπτεται από Κινέζους και άλλους διεθνείς επενδυτές, που τροφοδοτούν μια πολύ πιο δραστήρια, από πλευράς συμφωνιών, αγορά σε σχέση με το περασμένο έτος.
«Η Κίνα είναι ένας γίγαντας. Χάρη στην ικανότητά της να επιδρά στη ζήτηση και να ελέγχει την αγορά, η χώρα έχει αρχίσει να επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων» εξηγεί ο Jeremy South, Global Mining M&A Leader, της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. «Αυτή η συνεχιζόμενη τάση επιβάλει σε πολλές εταιρίες εξόρυξης να κατανοήσουν τους κινητήριους μοχλούς της υποκείμενης αξίας τους, ώστε να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Κινέζων και άλλων αγοραστών».
Οι προτεραιότητες και προκλήσεις των επιχειρήσεων έχουν αλλάξει δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες
Ενώ ένας αριθμός θεμελιακών στοιχείων του κλάδου παραμένει αμετάβλητος, η κατάταξη και η εστίαση των τάσεων της Deloitte σε σχέση με το 2010 έχει αλλάξει. Για παράδειγμα, πέρσι οι εταιρίες ανησυχούσαν κυρίως για τη διασφάλιση των αποθεμάτων, τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών και της ανταπόκρισης στην αυξανόμενη ζήτηση. Φέτος, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η προσέλκυση χρηματοδότησης, η εξεύρεση νέων αγορών ανεφοδιασμού με πρώτες ύλες και η δέσμευση των τοπικών παραγόντων σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η αναφορά υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική παρέμβαση σε ολόκληρο τον κόσμο αυξήθηκε κατά το περασμένο έτος, ενώ ενισχύεται ακόμα περισσότερο υπό μορφή νέων φόρων και δικαιωμάτων, αυστηρότερης νομοθεσίας κατά της διαφθοράς και αυξανόμενων προσδοκιών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα 10 κορυφαία ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες την επόμενη χρονιά
Προκειμένου να βοηθήσουν τους οργανισμούς να υιοθετήσουν μια προσέγγιση με το βλέμμα προς το μέλλον, οι εξειδικευμένοι στον κλάδο της εξόρυξης επαγγελματίες που ανήκουν στο δίκτυο των εταιριών-μελών της Deloitte εντόπισαν τα κορυφαία θέματα, τα οποία πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν τον κλάδο εξόρυξης σε παγκόσμιο επίπεδο το 2011 και τα κατέταξαν κατά σειρά προτεραιότητας:
1. Ασταθής χρηματοδότηση: Οι διεθνείς επενδύσεις τροφοδοτούν τον κλάδο
2. Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση: Η αστάθεια αποτελεί το νέο κανόνα
3. Διασφάλιση του κοινωνικού συμβολαίου: Η δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
4. Νέοι φόροι, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και νέες κυβερνήσεις: Η πολιτική ατζέντα στο επίκεντρο
5. Πώς να επενδύσει κανείς στρατηγικά; Θα πρέπει να έχει υπόψη του ένα μακροπρόθεσμο πλάνο
6. Χαμένη γενιά: Ο «πόλεμος για τα ταλέντα» εξαπλώνεται
7. Με στόχο την επέκταση: Γεωγραφική εξάπλωση και αναζήτηση σε ανεξερεύνητα υπεδάφη
8. Ένα σκληρό περιβάλλον: Η ανάδειξη των κλιματικών αλλαγών και η προσαρμογή σε αυτές καθίσταται δυσκολότερη
9. Δουλεύοντας χωρίς επαρκή οργάνωση: Η ανεπαρκής υποδομή παρεμποδίζει την ανάπτυξη.
10. Επαναξιολογώντας τα θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου: Αναζητώντας νέες ευκαιρίες εσόδων.