Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 05:53

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο και το ασήμι έκανε ράλι φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών ομολόγων. Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του γιέν και του ευρώ.

Ο ΜSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 133,67 μονάδες στις 11:58 π.μ. στο Τόκιο οδεύοντας να σημειώσει την πρώτη τετραήμερη άνοδο από τις 8 Νοεμβρίου. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index ενώ τα ομόλογα περιόρισαν τις απώλειες των τριών ημερών. Το ασήμι αναρριχήθηκε στα 29,80 δολ. η ουγγιά και ο χαλκός έκανε ράλι για πέμπτη ημέρα. Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,3347 ανά ευρώ από 1,3414 δολ. στη Νέα Υόρκη και ανατιμήθηκε στα 82,87 γιέν στο Τόκιο από 82,53 γιέν.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,2%, ενώ ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2%, Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,2% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.

Οι αγορές ομολόγων από τη Fed πλέον των 600 δισ. δολ. είναι πιθανές καταδεικνύοντας ότι η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί πέντε χρόνια για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε ο Bernanke, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για την απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας τον περασμένο μήνα. Σήμερα στις Βρυξέλλες συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders, στις 4 Δεκεμβρίου ότι το κεφάλαιο του μηχανισμού στήριξης πρέπει να αυξηθεί για να περιορίσουν την επέκταση της κρίσης χρέους.

Περίπου 10 μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε επτά που σημείωναν απώλειες μεταξύ των μετοχών που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asian Index. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex αναρριχήθηκε 1% μετά την αναβάθμιση των μετοχών της νήσου από την Nomura Holdings Inc. στο «bullish» από το «bearish» και εν μέσω αισιοδοξία για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεών της με την Κίνα.

Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. υποχωρούσαν 2,2% μετά την μετά τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Απώλειες 1,6% σημείωσαν στο Τόκιο οι μετοχές της Canon Inc. μετά την υποτίμηση του δολαρίου στις 3 Δεκεμβρίου.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3 Δεκεμβρίου εν μέσω του ράλι των μετοχών των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Ο δείκτης σημείωσε απώλειες έως 0,4% μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για αύξηση της απασχόλησης κατά 39.000 θέσεις τον μήνα που πέρασε. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 9,8% από το 9,6%.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,98%, σύμφωνα με την BGCantor Market Data. Η σημερινή άνοδος βοήθησε το δολάριο να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του γιέν. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε τα 82,53 γιέν στις 3 Δεκεμβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Νοεμβρίου.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, του οποίου η χώρα έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη του έτους, είπε στους δημοσιογράφους στις 4 Δεκεμβρίου ότι το κεφάλαιο του μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολ.) μπορεί να αυξηθεί. Ο ίδιος είπε ότι κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την προοπτική της Πορτογαλίας, η οποία αγωνίζεται να καταστείλει τις εικασίες ότι θα χρειαστεί οικονομική στήριξη.

Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 1,3% φθάνοντας στα 29,80 δολ. η ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980. Στο Λονδίνο τα συμβόλαια του χαλκού σημείωσαν άνοδο έως 0,6% φθάνοντας στα 8.780 δολ. ο μετρικός τόνος οδεύοντας προς το μακροβιότερο ράλι του από τον Ιούλιο εν μέσω διαφωνιών εργαζομένων στο ορυχείο της Χιλής Collahuasi – το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο – και της διοίκησης του venture Anglo American Plc και Xstrata Plc στο οποίο ανήκει.

Στο Σικάγο το σιτάρι έκανε ράλι έως 2,4% φθάνοντας στα 7,98 δολ. ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα τιμής σε τέσσερις μήνες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία θα καθυστερήσουν την σοδειά και θα μειώσουν την ποιότητά της. Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2009 την εβδομάδα που πέρασε καθώς το παγκόσμιο έλλειμμα βάμβακος και σιταριού οδήγησε υψηλότερα τις τιμές των εμπορευμάτων. Ο Thomson Reuters/Jefferies CRB Index, δείκτης των 19 πρώτων υλών, αναρριχήθηκε 5%.

Tο αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 26 μηνών στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο έως 41 σεντς φθάνοντας στα 89,60 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου του 2008, και διαπραγματεύθηκε στα 89,54 δολ. στις 10:17 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Φέτος το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 12,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα