Σημαντική άνοδος του αργού

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 06:11

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 26 μηνών διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο καθώς οι ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ – της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης αργού στον κόσμο – αυξάνονται, πολλαπλασιάζοντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,5% μετά την έκθεση που έδειξε ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι μήνες. Τα συμβόλαια περιόρισαν την άνοδό τους μετά την ανάκαμψη του δολαρίου στον απόηχο των σχολίων του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι η επιστροφή στην ύφεση «δεν φαίνεται πιθανή.»

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 89,23 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:31 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 41 σεντς φθάνοντας στα 89,60 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από τις 9 Οκτωβρίου του 2008. Φέτος το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 12,6%.

Το πετρέλαιο θα αναρριχηθεί στα 120 δολ. το βαρέλι πριν από τα τέλη του 2012 καθώς η κατανάλωση στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση της JPMorgan Chase & Co. στις 3 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια θα κυμανθούν στα 93 δολ. το επόμενο έτος, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών της τράπεζας στα 89,75 δολ. το βαρέλι.

Στις 3 Δεκεμβρίου το αργό έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου του 2008 μετά την υποχώρησε του Dollar Index καθώς οι Αμερικανοί εργοδότες πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από τις προβλέψεις.

Η ανεργία στις ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί πέντε χρόνια για να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα και οι αγορές ομολόγων από τη Fed πλέον των 600 δισ. δολ. που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα είναι πιθανές, δήλωσε ο Bernanke.

Ο Dollar Index σημείωσε την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάϊο τον μήνα που πέρασε εν μέσω αισιοδοξίας ότι το σχέδιο στήριξης της Fed θα τονώσει την ανάπτυξη. Ο δείκτης σήμερα σημείωσε άνοδο 0,1% φθάνοντας στα 79,455.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 33 σεντς, ποσοστό 0,4% φθάνοντας στα 91,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:26 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στα 91,53 δολ. το βαρέλι. Στις 3 Δεκεμβρίου τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 73 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 91,42 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα