Μπαρόζο: Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις

«Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για την επιμήκυνση»
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2010 18:32
UPD:20:19
EUROKINISSI

Την «απόλυτη στήριξή του» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, αλλά και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

«Υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση για να εκπληρώσει τους όρους της ατζέντας ... Εχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη μείωση του ελλείμματος» σημείωσε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Όπως ανέφερε, το δημοσιονομικό έλλειμμα αποκλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυξάνεται σταδιακά. Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι «είναι ένας άνθρωπος που αποδίδει, δεν δεσμεύεται μόνο».

Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Απευθύνοντας μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι κατανοεί τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλονται, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση απαιτεί θάρρος και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτού του είδους τα μέτρα δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπογράμμισε τον εποικοδομητικό τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση και τη νέα πνοή που έχει εμφυσήσει στη χώρα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου (από ΕΕ και ΔΝΤ) ύψους 110 δισ. ευρώ, ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε την πολιτική απόφαση του Eurogroup για ευθυγράμμιση της περιόδου αποπληρωμής της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα τεχνικά ζητήματα, που απομένουν, θα ρυθμιστούν, ούτως ώστε να εγκριθεί σύντομα η επιμήκυνση προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, δήλωσε ότι για να τη στηρίξει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης και άφησε, εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι πολλές χώρες μέλη έχουν αντιρρήσεις έναντι αυτής της ιδέας. Παράλληλα, τόνισε πως η ιδέα της έκδοσης ομολόγων για χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομών είναι «απολύτως εφικτή».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ τάχθηκε υπέρ και της έκδοσης ομολόγων έργων.

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ιστορικών και δύσκολων αλλαγών, υπογραμμίζοντας όμως την ισχυρή βούληση, όπως ανέφερε, της κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ολα αυτά που κάνουμε είναι ακριβως για να μπουμε στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, ακριβώς ώστε το 2013 να είμαστε εκτός μνημονίου και επιτηρήσεων. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και είμαστε σε καλό δρόμο».

KKE: Στήριξη στα νέα άγρια μέτρα

Για «στήριξη στα νέα άγρια μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων και στη ζωή του λαού» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την υποστήριξη του κ. Μπαρόζο στην κυβέρνηση.

«Την ίδια ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της επιτίθενται από κοινού με αγριότητα στους λαούς της Ευρώπης την ίδια ώρα αλληλοσπαράζονται για το ποιανού κράτους τα μονοπώλια θα έχουν τα περισσότερα κέρδη και τις λιγότερες ζημιές από την καπιταλιστική κρίση. Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου για αυτό και η πάλη κατά του μνημονίου συνδέεται με την πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα