Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 06:00

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας χαμηλότερα τον περιφερειακό δείκτη για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες, καθώς οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών με ηλεκτρονικά σημείωσαν απώλειες εν μέσω ανησυχιών ότι το αδύναμο δολάριο θα μειώσει τα κέρδη από τις εξαγωγές. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των μεταλλουργιών.

Οι μετοχές της Ηonda Motor Co., της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στη Βόρεια Αμερική, βυθίστηκαν 2,2% στο Τόκιο καθώς το δολάριο διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του γιέν. Οι μετοχές της Canon Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, υποχώρησαν 1,1% στο Τόκιο. Ανοδο 1% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο. Τέλος, άνοδο 3,9% σημείωσαν στο Τόκιο οι μετοχές της Advantest Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για τον έλεγχο τσιπ στον κόσμο, μετά την προσφορά εξαγοράς που έκανε.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,1% φθάνοντας στις 133,48 μονάδες στις 10:45 π.μ. στο Τόκιο, με περίπου τον ίδιο αριθμό των μετοχών που σημείωναν άνοδο να σημειώνουν και πτώση. Ο περιφερειακός δείκτης υποχώρησε το Νοέμβριο κατά 0,6% μετά από δύο συνεχόμενους μήνες ανόδου καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τα μέτρα της Κίνας κατά του πληθωρισμού, για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και για την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο που ενδέχεται να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,6% στο Τόκιο. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,1% στη Σεούλ, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 0,3% στο Σύδνεϋ. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index, υποχώρησε 1,6%.

Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε χθες 0,1%, περιορίζοντας το ράλι των τριών ημερών, μετά το σχόλιο του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να απαιτεί περισσότερη στήριξη.

Το δολάριο υποτιμήθηκε σήμερα έως τα 82,57 γιέν στο Τόκιο, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Νοεμβρίου. Το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα μειώνει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται σε γιέν.

Φέτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 11% έναντι ανόδου 9,7% του S&P 500 και 6,9% του Stoxx Europe 600 Index.

Tο αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,2% κλείνοντας στα 89,38 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) εν μέσω εικασιών ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να διευρύνουν τα μέτρα στήριξης, τονώνοντας έτσι τη ζήτηση των καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Στη Νέα Υόρκη ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα