Με το φιλόδοξο στόχο της μείωσης στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% έως το 2030, η Βρετανία καλείται να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «αγκαλιάζοντας» τις ανανεώσιμες πηγές.
Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, που συγκροτήθηκε το 2008 στο πλαίσιο του ομώνυμου νόμου, απηύθυνε την πλέον επείγουσα έκκλησή της για την ανάληψη δράσης: προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον απώτερο στόχο της που είναι η μείωση των εκπομπών κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2050, θα πρέπει αρχικά να επιτύχει μείωση 60% έως το 2030 και 62% επιπλέον την τελευταία εικοσαετία. Για να γίνει αυτό, το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να περιοριστεί στα 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά kWh από τα 500 που είναι σήμερα.
«Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της απαλλαγής από την εξάρτηση στον άνθρακα», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της επιτροπής Ντέιβιντ Κένεντι. «Ο κλάδος χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και η σταδιακή μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετή». Η επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων την ανέγερση 25 σταθμών παραγωγής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, π.χ. πυρηνικούς σταθμούς ή αιολικά πάρκα, μέσα στη δεκαετία του 2020. «Πρόκειται για μια πρόκληση, αλλά όχι για κάτι πρωτοφανές», σύμφωνα με τον Κένεντι. Στη Γαλλία, όπως λέει, 30 πυρηνικά εργοστάσια τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1977 και 1988.
Η «ριζική αναδιάρθρωση» σημαίνει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν και να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά την επιτροπή, κάτι τέτοιο δυσχεραίνει την προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα καθώς ελλείψει εγγυήσεων ότι θα κρατήσουν τους πελάτες τους, οι πάροχοι δεν έχουν κίνητρα να ανεγείρουν νέες εγκαταστάσεις.
Για το λόγο αυτό, οι εισηγήσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν την ανάθεση μακροπρόθεσμων συμβάσεων, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση θα δεσμεύεται να αγοράσει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας από τον πάροχο που θα κατασκευάσει εργοστάσιο για την παραγωγή της. Τα συμβόλαια αυτά θα μπορούν, σύμφωνα με την πρόταση, να ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σταθμών, δηλαδή ακόμη και για 40 χρόνια.
Οι εισηγήσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση Κάμερον, θα πρέπει ωστόσο να ψηφιστούν στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου. Κατά τον Κένεντι, «ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση θα αποτελέσει δοκιμασία για τα ‘πράσινα’ διαπιστευτήριά της». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής παραδέχθηκε ότι το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί και ενώ προανήγγειλε «λεπτομερή επαναξιολόγηση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είπε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει τις προτάσεις.