Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 05:50
A- A A+

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές μετά τα κέρδη των μετοχών των εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας, αποτέλεσμα της υποτίμησης του γιέν και των άλλων ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου, η οποία τόνωσε τις προσδοκίες των επενδυτών για τη βελτίωση των κερδών.

Οι μετοχές της Sony Corp., κατασκευάστριας των τηλεοράσεων Bravia και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού PlayStation, αναρριχήθηκαν 1%. Ανοδο 4,3% σημείωσαν οι μετοχές της Konami Corp., εταιρείας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιού. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Νότιας Κορέας, ισχυροποιήθηκαν 2%. Απώλειες 9,3% σημείωσαν οι μετοχές της ιαπωνικής Sumco Corp. μετά την πρόβλεψη για τη διεύρυνση των ζημιών της στο σύνολο της χρήσης.

Πέντε μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν πτώση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον MSCI Asia Pacific Index. Ο περιφερειακός δείκτης που τιμάται σε δολάρια, υποχωρούσε 0,5% στις 133,09 μονάδες στις 10:48 π.μ. στο Τόκιο. Τον Νοέμβριο ο δείκτης σημείωσε απώλειες 0,6% μετά από κέρδη δύο συνεχόμενων μηνών εν μέσω ανησυχιών ότι η τα μέτρα της Κίνας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η κρίση χρέους στην Ευρώπη και η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδο 0,5% σημείωσε στη Νέα Ζηλανδία ο ΝΖΧ 50 Index, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,3%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1%, μετά την αναρρίχησή του νωρίτερα σε ποσοστό της τάξης του 1% στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών. Οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης ωθώντας τον S&P 500 χαμηλότερα από τα υψηλότερα δύο ετών.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι των περισσότερων κυριότερων νομισμάτων καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω εικασιών ότι μια συμφωνία για τη διεύρυνση της περικοπής των φόρων θα τονώσει την οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Το αμερικανικό νόμισμα έκανε ράλι έναντι του ευρώ και του γιέν μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να επεκτείνει για δύο επιπλέον χρόνια τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν αποφασιστεί επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Το γιέν υποτιμήθηκε έως τα 83,55 έναντι του δολαρίου σήμερα στο Τόκιο, από 82,51 που ήταν κατά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 110,81 από 110,11. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των κερδών των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Φέτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι ανόδου 9,7% του S&P 500 και 7,9% του Stoxx Europe 600 Index.

Προτεινόμενα για εσάς