Αρχίζει η καταβολή των 25 δρχ. ανά κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 13:31

Από σήμερα οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να εισπράττουν τις 25 δρχ. ανά κιλό βάμβακος που από την αρχή είχε υποσχεθεί το υπουργείο Γεωργίας, ανεβάζοντας την τελική τιμή του προϊόντος, κατά μέσο όρο, στις 270 δρχ. το κιλό.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος επισκέφτηκε τις πληγείσες, από την κακοκαιρία, περιοχές του νομού Πιερίας.

Ο κ. Αργύρης επεσήμανε ακόμη ότι η καταβολή του παραπάνω ποσού έγινε εφικτή ύστερα από επίπονη προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και διαδικασιών εντός της χώρας, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύσει τους βαμβακοπαραγωγούς με περίπου 30 δισ. δρχ.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τη χρονιά που σε λίγες ημέρες εκπνέει ως τη χειρότερη που υπήρξε ποτέ από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, καθώς μόνο στον αγροτικό τομέα οι ζημιές έχουν ξεπεράσει τα 220 δισ. δρχ. χωρίς να προσμετρούνται οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ όπως είπε μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.100.000 πορίσματα αποτυπώνοντας το μέγεθος των ζημιών. Για την καταγραφή των ζημιών εργάζονται πάνω από 1.200 γεωπόνοι.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των αποζημιώσεων ο υφυπουργός είπε ότι ο μεγάλος όγκος δουλειάς είναι αυτός που δημιουργεί τις καθυστέρησης και παρότρινε τους αγρότες να προσφεύγουν έγκαιρα στα κατά τόπους γραφεία για να δηλώνουν τις ζημιές ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία είπε ότι είναι νωρίς για να υπάρχει εικόνα του μεγέθους των ζημιών, τονίζοντας ότι όπου πέρασε το νερό έχει προκληθεί ολική καταστροφή και σε πολλές περιπτώσεις είναι και καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων.

Σε σχέση με τη φετινή παραγωγή βάμβακος ο κ. Αργύρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 1.100.000τόνους. Ηδη, είπε, συγκεντρώθηκαν 900.000 τόνοι και υπολογίζεται ότι απομένουν άλλοι 300.000 τόνοι.

Οσον αφορά το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών του κάμπου της Θεσσαλονίκης για παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου και αύξηση του πλαφόν ανά στρέμμα είπε ότι η εκκοκκιστική περίοδος δεν παρατείνεται γιατί η χώρα μας έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως καταλυτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου.

Για την αύξηση του πλαφόν δήλωσε ότι αυτό γίνεται σταδιακά και όσοι παραγωγοί έχουν μέχρι 305 κιλά ανά στρέμμα μπορούν να κλείνουν και να καταθέτουν τις καρτέλες τους χωρίς πρόβλημα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα οι υπηρεσίες του υπουργείου θα είναι σε θέση να κάνουν αναδιανομή της ποσότητας αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας και μετά σε επίπεδο νομού.

Τέλος αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην καταβολή των χρημάτων στους πρόωρα συνταξιοδοτημένους του ΟΓΑ, είπε ότι αυτό οφείλεται στο ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται ουσιαστικά για συντάξεις αλλά προέρχονται από ένα ειδικό πρόγραμμα, που ανασυντάσσεται κάθε τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων.

Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Αργύρης από σήμερα ξεκίνησε η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα