Υποχωρεί το αργό

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 06:19

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης επεκτείνεται αυξάνοντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου θα μειωθεί, σε συνδυασμό με την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι οι αμερικανικές προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν τα μέγιστα από τον Ιανουάριο.

Χθες τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 0,8% καθώς οι διαπραγματευτές εξασφάλισαν τα κέρδη τους από το ράλι του αργού στα 90,76 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα σε 26 μήνες. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί απέκλεισαν την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία και την Ισπανία ή μιαν αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων ύψους 750 δισ. ευρώ (1 τρισ. δολ.) του μηχανισμού στήριξης. Το American Petroleum Institute (ΑΡΙ) είπε ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν 4,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε έως 81 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 87,88 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 87,98 δολ. στις 9:52 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες έκλεισε 0,8% χαμηλότερα μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου του 2008.

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή και οι οργανισμοί πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να περιορίσουν τη μετάδοση της κρίσης, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε έως 83 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας τα 90,56 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια του μπρεντ υποχώρησαν 6 σεντς κατά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης φθάνοντας στα 91,39 δολ. το βαρέλι.

Φέτος το αργό έχει σημειώσει άνοδο 11% στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να κλείσει δεύτερο συνεχόμενο έτος με κέρδη. Το 2009 αναρριχήθηκε 78%, τα μέγιστα από το 1999.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν 7,34 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 349,3 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, όπως ανακοίνωσε το American Petroleum Institute (ΑΡΙ). Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για τα αποθέματα.

Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, σημείωσαν άνοδο 1,7 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 159,3 εκατ., σύμφωνα με το ΑΡΙ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα