Βολές Γιούνκερ κατά Γερμανίας

Kριτική για το ευρωομόλογο
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 12:40
UPD:14:21

Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα του κοινού ευρωομολόγου χωρίς να την έχει εξετάσει λεπτομερώς, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου, που θα εγγυάται μέρος ή ολόκληρο το δημόσιο χρέος κρατών-μελών.

«Η πρόταση απορρίπτεται χωρίς πρώτα να έχει μελετηθεί», αναφέρει ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Πέμπτης. «Η σκέψη της Γερμανίας πάνω στο θέμα αυτό είναι κάπως απλοϊκή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατηγορεί, μάλιστα, το Βερολίνο για «αντι-ευρωπαϊκή στάση» απένταντι στα ευρωπαϊκά θέματα.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στους Financial Times, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχαν προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από τις δηλώσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προκύπτει σαφέστατα ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν την εισαγωγή των ευρωομολόγων.

Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, διότι θα έστελνε λάθος μήνυμα σε πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες θα χαλάρωναν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανεπισήμως, όμως, αυτό που λένε είναι ότι μια ενδεχόμενη κοινή έκδοση ευρωομολόγων θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την ίδια τη Γερμανία.

Αυτός που το είπε ευθέως ήταν ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Ζόζεφ Πρελ, ο οποίος τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου. Το επιχείρημα που πρόβαλε είναι ότι η χώρα του καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να διατηρεί σε υγιή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά της, και δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της στην έκδοση ευρωομολόγου.

Διάσπαση του ευρώ προβλέπουν Αμερικανοί διαχειριστές funds

Στο μεταξύ, γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων προβλέπουν τη διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, είπε, στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters για τις επενδυτικές προοπτικές το 2011 ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος.

«Διαβρώνουν (σ.σ.: οι Ευρωπαίοι) την αξία του ευρώ και την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», παρατήρησε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια.

Ο κ. Ρότζερς χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας κακό από οικονομική και από ηθική άποψη και εκτίμησε πως η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια.

Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, για την οποία είπε ότι μπορεί να είναι "χαμένη" η επόμενη δεκαετία ή και δύο δεκαετίες, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει τρεις Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001, οι οποίοι θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής.

Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ,. Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου. Στοιχηματίζει, επίσης, εναντίον ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους», εκτίμησε ο κ. Μπάιντερ.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, δήλωσε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων. «Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001», σημειώνει και προσθέτει: «Η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά».

Το δημοσίευμα του Bloomberg μεταφέρει και δηλώσεις του κ. Ντομίνγκο Καβάλο, πρώην υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2001 όταν η χώρα του χρεοκόπησε, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα.

«Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι ακόμα πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή», προειδοποίησε ο κ. Καβάλο, τονίζοντας πως θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή.

Αντιπαράθεση στη Γερμανία με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε

Στη Γερμανία, αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενης ενίσχυσης των εξουσιών της ΕΕ στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η έκδοση ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ωστόσο δεν απέκλεισε την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής από το Βερολίνο στην ΕΕ, αν δινόταν χρόνος μερικών μηνών στην κυβέρνησή του να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν τις αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Είμαι κατά της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς κάποιες χώρες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν σκληρότερη πολιτική λιτότητας από κάποιες άλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων για δημοσιονομικά θέματα Όττο Φρίκε. «Εάν το κοινοβούλιό μας εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ, αυτό θα ήταν αντίθετο προς το Σύνταγμα της χώρας μας.»

Ο ίδιος απέρριψε επίσης την πρόταση για την έκδοση κοινού ομολόγου για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «εάν ανακατέψουμε τις χρηματοοικονομικές ροές στην Ευρώπη δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να επιστρέψουν οι υπερχρεωμένες χώρες στο δρόμο της αρετής».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουξ. «Εάν υιοθετήσουμε το ευρωομόλογο καθιστούμε εαυτούς συνυπεύθυνους για τις χώρες που δημιουργούν χρέη. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τη Γερμανία, που θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα