Επίθεση Χέλμουτ Σμιτ στην πολιτική της Γερμανίας

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 16:33

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μεταξύ 1974 και 1982, επαίνεσε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

A- A A+

Κριτική στους χειρισμούς της Γερμανίας σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη άσκησε ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Σμιτ, αποκαλώντας την Μπούντεσμπανκ «αντιδραστική» και την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ «όχι πολύ έξυπνη».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Σμιτ, που θεωρείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ως μία από τις πλέον σεβαστές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει ηγέτες που να κατανοούν τις παγκόσμιες συνέπειες της κρίσης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μεταξύ 1974 και 1982, επαίνεσε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συνέβαλαν στη δημιουργία των προβλημάτων καθώς ξεπέρασαν πολλές φορές το επιτρεπόμενο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Η Μέρκελ θα ήθελε να διορθώσει αυτά τα λάθη, αλλά οι πιθανότητες να πετύχει είναι αρκετά μικρές και δεν ενεργεί πολύ έξυπνα», αναφέρει.

Συμπληρώνει ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Μπούντεσμπανκ, δεν βοηθά την Ευρώπη.

«Βαθιά μέσα τους, οι τραπεζίτες της Μπούντεσμπανκ είναι αντιδραστικοί. Είναι εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δρουν και αντιδρούν με βάση το εθνικό συμφέρον», όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι συνηθισμένοι στην αντιμετώπιση των διεθνών αγορών και της διεθνούς τραπεζικής.

«Αυτό δεν είναι κριτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε, αλλά χρειαζόμαστε ανθρώπους στην κορυφή που θα καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η οικονομία σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γενικώς θα έλεγα ότι από την Ευρώπη λείπουν οι ηγέτες… που να έχουν επαρκή αντίληψη εθνικών και διεθνών ζητημάτων και επαρκείς ικανότητες να κρίνουν», επισημαίνει για να ξεχωρίσει ανάμεσα στις «λίγες εξαιρέσεις» τον Γιούνκερ και τον Τρισέ.

Υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο κ. Σμιτ αναφέρει:

«Εάν είχαμε κρατήσει το γερμανικό μάρκο, την τελευταία 20ετία θα είχε δεχτεί τουλάχιστον μία με δύο επιθέσεις κερδοσκόπων». Προσθέτει ότι «το εύρος της επίθεσης αυτής θα ξεπερνούσε κατά πολύ όλα όσα βιώσαμε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή