Ικανοποίηση ΕΣΕΕ, ΣΕΒΕ για τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΝ

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 16:21
UPD:16:25

Την ικανοποίησή τους για την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» και τη δημιουργία του Ταμείου Εξωστρέφειας από το ΥΠΑΑΝ εξέφρασαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση των προτάσεών του, ο ΣΕΒΕ σημειώνει πως οι δύο πρωτοβουλίες αυτές, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, συνιστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες υλοποίησης και εφαρμογής των προγραμμάτων.

Ειδικά για το Ταμείο Εξωστρέφειας και με δεδομένη την ανάγκη συνεργασίας και ανταπόκρισης των τραπεζών για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο ΣΕΒΕ καλεί το υπουργείο να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση του Ταμείου καθώς, όπως αναφέρει, «οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι επιτακτικές αυτή την περίοδο της ύφεσης και της δραματικής μείωσης της ρευστότητας που αποτελεί πλέον το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ικανοποίηση εξάλλου, εκφράζεται και για την υιοθέτηση της πρότασης του Συνδέσμου για καθορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για τις ελληνικές εξαγωγές και πιο συγκεκριμένα για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014.

Καταλήγοντας, ο ΣΕΒΕ σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις παραμέτρους της, δηλαδή από την υιοθέτηση ενός εθνικού brand μέχρι την ανασύνταξη των δημόσιων φορέων που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την εξωστρέφεια. Είναι όμως -τονίζει- και η πρώτη φορά που οι τρεις εξαγωγικοί φορείς της χώρας, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ και ΣΕΚ, συνεργάζονται συστηματικά για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και προτάσεων ώστε το διαμορφούμενο αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό και πιο χρήσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.

Τη στήριξή της στη νέα Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητώντας παράλληλα να ενταχθούν και οι εξαγωγές «ειδικών προορισμών» και εφοδιασμού πλοίων στον πυλώνα του εξαγωγικού εμπορίου».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διαμόρφωση της ενιαίας στρατηγικής για το εξαγωγικό εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια απαιτεί Εθνική Στρατηγική και ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τις εξαγωγές» και σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι η αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας και της προοπτικής επανεκκίνησης της οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα