Merit: Τεχνικές ενδείξεις για άνοδο του Χ.Α.

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 16:26

Ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας συνήθως θετικός για την ελληνική αγορά και δεν αποκλείεται να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους μήνες του χρόνου χρηματιστηριακά αν βοηθήσουν και οι ξένες αγορές, εκτιμά στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, η διαφαινόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για το μικρό ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τη Merit, αν το επόμενο διάστημα χαρακτηριστεί από μια διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρωζώνη, το τρέχον βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum μπορεί να μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε διάσπαση ισχυρών αντιστάσεων.

Από τεχνικής άποψης υπάρχουν θετικές ενδείξεις υπέρ του ανοδικού ενδεχομένου καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ανοδικά τον ΚΜΟ και των 50 ημερών και διατηρείται πάνω από αυτόν. Σε μια πιθανή συνέχιση του θετικού κλίματος, η Merit εκτιμά ότι θα πρωταγωνιστήσουν οι τράπεζες, που έχουν υποαποδόσει σε σχέση με άλλους κλάδους και είναι υποτιμημένες, τουλάχιστον σε όρους P/BV.

Η χρηματιστηριακή δεν αποκλείει ωστόσο την επιστροφή στη γνώριμη ζώνη των 1400-1450 μονάδων, αν κλιμακωθούν οι εντάσεις με αποτέλεσμα το διχασμό της ευρωζώνης και μια καινούρια χώρα (πιθανότατα η Πορτογαλία) πλησιάσει στο μηχανισμό στήριξης. Βραχυπρόθεσμα η αντίσταση τοποθετείται πια στις 1540-1545 μονάδες.

Η περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κρίνεται πάντως πιο κρίσιμη από την τωρινή, καθώς περιλαμβάνει τις αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Μarfin Popular, που θα αντλήσουν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, την οριστικοποίηση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και την απόφαση για την κρίσιμη 4η δόση του δανείου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα